Bij het zoeken naar het beste fietszadel begint de relatie tussen een fietser en zijn fiets met een solide basis - het zadel. Er is een zadel voor elke discipline, maat en geslacht.
22 resultaten
Er zijn fietsonderdelen waarbij het vervelend is als je de verkeerde hebt, maar je zult toch zonder compromissen kunnen genieten van een of meer dagen rijplezier. Het stuur is niet optimaal? Vervang het op een gegeven moment.
De verkeerde pedalen en schoenen? Dan gaat het misschien niet zo snel als je had gedacht. Maar het kan gedaan worden. Heeft het bagagerek niet genoeg lading? Dan zul je een rugzak moeten halen.
Zit het zadel ongemakkelijk? Het enige wat je kunt doen is zo snel mogelijk terug naar huis rijden en op BikeExchange naar een ander zadel zoeken. Het beste is om het uit te proberen in een van onze fietsenwinkels bij jouw in de buurt. Je zult er zeker een vinden die comfortabel aanvoelt onder jouw achterwerk. En als dat zadel gepast is, stap dan op je fiets!
Het juiste zadel vinden is niet eenvoudig, maar met een beetje hulp van ons en onze verkopers zit je al snel zonder drukpunten in het zadel. In de eerste plaats hangt het type en de vorm van het zadel af van drie dingen. Jouw favoriete fietsdiscipline, jouw houding op de fiets en last but not least jouw geslacht. Dan zijn er nog verschillende vormen en uitsparingen, materialen om te overwegen, maar dit is min of meer een kwestie van smaak. Maar de een na de ander:
De eerste keuze die je moet maken is ook de gemakkelijkste. De natuur heeft het zo gegeven. Er valt niets meer over te zeggen. Mannen of vrouwen. Als je gewoon niet kan vinden wat je zoekt, zijn er unisex modellen. Natuurlijk houdt niemand je tegen om op een zadel te rijden dat eigenlijk voor het andere geslacht is ontworpen, maar fabrikanten van fietsonderdelen besteden niet voor niets veel tijd en ontwikkelingswerk aan het aanpassen van fietszadels aan de verschillende anatomieën van mannen en vrouwen.
Elke rijstijl stelt zijn eigen eisen aan het zadel. Zadels voor racefietsers zijn over het algemeen lang en smal. Om gewicht te besparen, doen ze het zonder padding en vering. Aangezien je idealiter toch op topsnelheid over gladde verharde wegen rijdt, is de verminderde vering geen nadeel. Nieuwkomers op de fiets vinden dit in het begin echter ongemakkelijk. Dit is waar fietsbroeken met een dikke zitvlakvulling kunnen helpen. Naast een goede ondersteuning moeten zadels voor Racefietsen ook een sterk voorovergebogen rijpositie mogelijk maken en de dijen voldoende ruimte geven om snel en soepel te kunnen bewegen zonder wrijving te veroorzaken.
Off-road-liefhebbers, d.w.z. Mountainbikers, Enduro- en Downhill-rijders zijn onder geheel andere omstandigheden op de weg. Natuurlijk is het lage gewicht ook een probleem voor off-road rijders, maar zonder vering zou er weinig rijplezier zijn op de hobbelige ondergrond. Billen en tussenwervelschijven zouden ongeveerde zadels in deze categorie niet vergeven. Natuurlijk is een gladde ondergrond ongewenst in een mountainbikezadel, maar veeleisende passages over heuvels en dalen worden waarschijnlijk toch liever staand afgelegd.
Mountainbikezadels zijn iets breder dan racefietszadels, zodat de meer rechtop zittende houding perfect wordt ondersteund. De zitbeenknobbels moeten worden ondersteund, dus het zadel moet voldoende ruimte bieden in het achterste gedeelte. Off-road zadels zijn smal aan de voorkant, zodat je zelfs in staande positie efficiënt kan trappen.
Zadels voor langere fiets- of trektochten moeten met bijzondere zorg worden gekozen. Vooral als je van plan bent meerdere dagen achtereen onderweg te zijn, is een comfortabel zadel onontbeerlijk. Een trekkingzadel is gewatteerd en verend, biedt stabiele steun voor het bekken en maakt het mogelijk van rijpositie te veranderen. Het gewicht wordt gelijkmatig over het hele zitvlak verdeeld, wat eenzijdige belasting en bijgevolg geïrriteerde of pijnlijke plekken voorkomt. Wanneer je overstapt van een niet-specifiek zadel op een trekkingzadel, kan het fietszadel de eerste paar ritten oncomfortabel hard aanvoelen. Een fietsbroek met zeem biedt meer comfort. In ieder geval moet je eerst een paar kortere ronden rijden om te wennen aan het veranderde rijgevoel en niet meteen beginnen aan een meerdaagse oversteek van de Alpen.
De TV-fauteuil onder de fietszadels is ongetwijfeld het comfortzadel of stadszadel. Breed, zacht en vrij kort, is hij geschikt voor ontspannen ritten die niet te lang zijn. Je hebt geen speciale kleding nodig, het zadel zelf zorgt voor voldoende vulling. Drukpunten of zelfs kneuzingen zijn hier niet aan de orde. De dikke poster geeft af en toe de indruk dat de ruiter weinig steun vindt of zelfs "zweeft" op het zadel. Daarom zijn stadszadels eerder ongeschikt voor lange ritten en moeilijk terrein. Er is geen specifieke houding op een stadsfiets, het bovenlichaam zit in een min of meer rechtopstaande positie, afhankelijk van het frame en het stuur. Daarom zijn comfortzadels korter dan sportzadels, zodat de zitbeenknobbels voldoende steun krijgen en er geen druk op het schaambeen wordt uitgeoefend.
Ook al dicteert jouw fietsdiscipline min of meer jouw houding op de fiets, er moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met individuele voorkeuren en anatomische omstandigheden. Of je op de fiets de zitbeenknobbels of het schaambeen meer belast, speelt een grote rol bij de vraag of je comfortabel en zonder drukpunten op je zadel zit. Het motto hier is uitproberen.
Net als bij elk ander onderdeel van een fiets, maken fabrikanten tegenwoordig ook voor zadels gebruik van de voordelen van verschillende materialen om hun nieuwe ontwikkelingen van de perfecte eigenschappen te voorzien. Een zo gering mogelijk gewicht, lange levensduur en zitcomfort zijn slechts enkele van de eisen waaraan een fietszadel moet voldoen. Op een onderstel van metaal of kunststof vindt u een min of meer uitgesproken vulling van schuimbestanddelen en gel. Tegenwoordig is de bekleding meestal gemaakt van weerbestendige kunststoffen zoals PVC of het klassieke leer. Sommige Trekking- of City-modellen hebben een veersysteem onder het zadel.
Veel zadels hebben op verschillende plaatsen uitsparingen. De reden hiervoor is eigenlijk heel eenvoudig. Aan de ene kant besparen "gaten" in het zadel gewicht. Ze verlichten ook de druk op drukgevoelige plaatsen.
Als je eenmaal een eerste selectie hebt gemaakt op basis van geslacht, discipline en houding, ben je een heel stuk dichter bij het vinden van het perfecte zadel. Om een geschikt zadel te kunnen bestellen of kopen, moet je de afstand tussen houw zitbeenknobbels weten. Er is een eenvoudig hulpmiddel om dit uit te zoeken. Leg een stuk golfkarton op een rechte, niet-gepolsterde stoel. Als je erop gaat zitten en jouw benen iets van de vloer tilt, drukken jouw zitbeenknobbels gaatjes in het oppervlak van het karton. De afstand tussen deze gaten is de afstand tussen jouw zitbeenknobbels en dit is de breedte die jouw nieuwe zadel moet hebben.
Als een kind lang plezier wil beleven aan het fietsen, is een zadel dat op de maat van het kind is afgestemd een must. De meeste kinderfietsen worden geleverd met een zadel dat al door de fabrikant is gemonteerd. Als de kleintjes echter klagen over schuren of zich ongemakkelijk voelen bij het heen en weer schuiven in het zadel, moet je de pasvorm van het zadel controleren.
In ons ruime aanbod vindt je zeker het zadel dat bij je past. Je kan er nu een bestellen of bezoek een van onze dealers bij jouw in de buurt. Daar kann je verschillende zadels uitproberen en vergelijken.