Fietsonderdelen zijn de onderdelen waaruit een fiets is opgebouwd, zoals het frame, de wielen, de versnellingen en de remmen. De keuze en kwaliteit van deze onderdelen hebben een grote invloed op de prestaties en het rijcomfort van een fiets.
334 resultaten
Natuurlijk kunt je fietsonderdelen en reserveonderdelen vinden op BikeExchange. Maar waarom zou je de moeite doen om zelf een hele fiets in elkaar te zetten? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen? Als je echt zelf de sleutel wilt pakken, moet je hier verder lezen.Wat we te zeggen hebben over fietsonderdelen hangt af van het feit of je op zoek bent naar een reserveonderdeel of erover denkt om je droomfiets zelf in elkaar te zetten en te bouwen.
Je geliefde fiets wordt al wat ouder. Jullie hebben samen veel meegemaakt, maar nu rammelt het op allerlei plaatsen, en het ene of het andere onderdeel is niet meer te redden, zelfs met de beste wil van de wereld.Je hebt je high-end MTB te hard geduwd en de schokdemper heeft een sprong niet overleefd.Of je hebt geld gespaard op het verkeerde eind van je nieuwe fiets en een upgrade van de versnellingen zou leuk zijn?Het maakt niet uit of je remmen, versnellingen of de aandrijflijn wilt vervangen, je vindt de juiste onderdelen hier op BikeExchange. Maar aangezien wij geen online shop zijn in de klassieke zin van het woord, vindt je bij onze dealers ook advies en hulp bij de installatie als je zoiets nog nooit hebt gedaan en niet op een YouTube-tutorial wilt vertrouwen.
Iedereen kan op een fiets zonder stijgbeugel rijden. Ambitieuze fietsers stellen hun fiets graag samen uit losse onderdelen. Daar zijn vele redenen voor.Aan de ene kant kun je een fiets de jouwe noemen die gegarandeerd niemand anders heeft. Dit is vooral een motief dat individualisten overtuigt. Op een zelfgebouwde fiets kun je fietsonderdelen van verschillende fabrikanten mixen. Zo kun je overal het beste voor jezelf uitzoeken. Misschien heb je een vast budget. Of je hebt een bestaande fiets waarvan je de onderdelen nog kunt gebruiken.In ieder geval drukt het de kosten als je niet alleen nieuwe onderdelen gebruikt. Bij gebruikte onderdelen - en het maakt niet uit of het jouw eigen gebruikte onderdelen zijn of tweedehands onderdelen - is het belangrijk dat ze onbeschadigd zijn. Als je het niet zeker weet, zal een fietsenmaker jouw tweedehandsschatten zeker beoordelen als je in ruil daarvoor een of twee nieuwe onderdelen van hem koopt. Je zult wat tijd moeten investeren, maar je kunt er zeker van zijn dat jouw fiets absoluut aan jouw verwachtingen zal voldoen.BikeExchange is natuurlijk het juiste adres voor alles wat met fietsen te maken heeft. Maar BikeExchange is vooral het juiste adres als je zelf een fiets wilt samenstellen. In tegenstelling tot online fietswinkels die de bestelde onderdelen gewoon in een verzenddoos gooien, bestel je bij BikeExchange bij ervaren fietsprofessionals. Gespecialiseerde dealers bieden hier hun fietsonderdelen aan, en voordat je tandwielen, stuurpennen, zadelpennen en co. koopt, kun je telefonisch of persoonlijk advies inwinnen.
Maar in het begin is er het frame. Het fietsframe bepaalt de fiets, dus door een frame te kiezen bepaal je of je fiets een racefiets, een BMX-fiets, een mountainbike of iets anders wordt. Als grootste onderdeel heeft het frame een doorslaggevende invloed op het gewicht van de afgewerkte fiets, dus een frame van zo licht mogelijk materiaal is een goede keuze. Frames van carbon of aluminium zijn bijzonder licht. Staal is zwaarder, maar geeft iets mee onder belasting. Dit betekent dat er minder kans is op breuken. De framegeometrie en de framemaat bepalen je houding op de fiets. De beste manier om uit te vinden welke houding voor je comfortabel is, is een proefrit te maken op allerlei soorten huurfietsen.Naast het frame komt de rechtervork. Terwijl in de racerij de voorkeur wordt gegeven aan stijve vorken, worden geveerde vorken veel gebruikt in off-road disciplines. Geveerde vorken maken het rijden over hobbelig terrein aangenamer en veiliger. De trillingen worden niet rechtstreeks op de berijder overgebracht, zodat handen, armen en schouders minder vermoeid raken. Bovendien wordt het contact met de grond verbeterd, waardoor het sturen van de fiets veiliger wordt.Stijve vorken wegen minder, waardoor ze de voorkeursvork zijn in races, waar elke gram telt. Bovendien gaat een deel van de energie van de trapbeweging verloren door de compressie, wat nog een reden is waarom bij wielerwedstrijden op gladde wegen de voorkeur wordt gegeven aan stijve vorken.
Als je wielen hebt gekozen na frame en vork, zal het resultaat er van een afstand bijna uitzien als een fiets. De keuze van de juiste wielen is van cruciaal belang voor het rijgedrag van de fiets. Maat, gewicht, vetersluitingstechniek en breedte vormen de helft van de selectiecriteria. De assen, de remmen en de versnellingen waar je naar streeft zijn de andere. Stabiliteit, wegligging en richtingsvastheid worden meestal pas duidelijk wanneer de fiets in gebruik is. Jassen en slangen zijn slijtageonderdelen, dus je kunt altijd verschillende exemplaren uitproberen tot je jouw favoriet vindt.
Met een stuur, stuurpen en aandrijving aan boord, kan je jouw eerste proefrit maken. De keuze aan aandrijflijnen en schakelsystemen is enorm. Het helpt niet - je zult wat onderzoek moeten doen om de juiste keuze te maken. Wat de remmen betreft, zult je moeten beslissen of je schijf- of velgremmen wilt gebruiken. Beide hebben hun voor- en nadelen. Velgremmen zijn minder duur en lichter in gewicht. Schijfremmen zijn je vriend als je op de fiets wilt stappen bij slecht weer. Ze remmen betrouwbaarder in natte omstandigheden, reageren zonder vertraging en de remdruk kan fijn worden afgesteld.
Naast het frame bepalen ook het zadel en de zadelpen, het stuur en de stuurpen de houding die je aanneemt op jouw fiets. Dus je moet niet alleen kiezen op basis van uiterlijk. Nu heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt om... Wacht! Pedalen!Zonder pedalen krijg je geen spierkracht op het asfalt, dus moet je een andere beslissing nemen. Flats of clipless pedalen. Beide hebben voor- en nadelen. In het algemeen bieden clickies een betere krachtoverbrenging, platformpedalen meer bewegingsvrijheid. Meer informatie vindt je in onze koopgids in de desbetreffende categorie.Gefeliciteerd! Met frame, vork, wielen, remmen en versnellingen, stuur, zadel en aandrijving, heb je een functionele fiets voor je.
Je mag er echter niet mee op de openbare weg rijden, omdat je nog steeds de door het StVO voorgeschreven kleine onderdelen nodig hebt, zoals verlichting, reflectoren, bellen en spatborden.Andere fietsonderdelen zoals bagagedragers of vering zijn volledig optioneel, je kunt ze monteren als je ze nodig hebt. Als je dat niet doet, doe je het niet.Zoals je ziet, is er veel denkwerk en schroeven te doen. En waarom zou je weer al die moeite doen?Rijden op een zelfgebouwde fiets is leuk. En trots! En het is niet alleen het fietsen dat leuk is, maar ook het lezen, selecteren en monteren dat een speciale traktatie is voor fietsliefhebbers. En je zult onderweg veel leren over fietsen. Als je niet in je eentje wilt beginnen, zijn er in veel steden fietsworkshops waar je misschien gelijkgestemde fietsfanaten ontmoet.
BikeExchange heeft een enorme selectie fietsonderdelen waaruit je kunt kiezen, en onze dealers geven je graag advies. Dus waar wacht je nog op? Geef me je kettingnagel en moersleutel! Laten we gaan!