BEX_Logo_Primary

Racefiets Helmen

De bescherming tegen hoofdletsel zou reden genoeg moeten zijn om naar een helm te grijpen, niet alleen tijdens het racen op een racefiets, maar ook tijdens gewone trainingsritten of ritjes met vrienden na het werk.

Licht, aero en ventilatie: Het belangrijkste aan een goede racefietshelm

Natuurlijk is hoofdzorg nummer één de veiligheid en stevigheid van een degelijke fietshelm. Maar zware inspanningen op de koersfiets leveren zou moeilijk gaan met een zware, bloedhete full-face motorhelm. Daarom zijn moderne koershelmen ontworpen om zo weinig mogelijk te wegen en je hoofd zo goed mogelijk te ventileren. De kwaliteit van de helm wordt dan ook bepaald door al deze factoren in rekening te nemen.

Hoe meer verluchtingsgaten, hoe frisser je hoofd, maar de stevigheid mag niet verloren gaan. De materialen tussen de ventilatiegaten moeten dus extra stevig gemaakt worden. Dit bepaalt voor een groot deel de prijs van een helm. De laatste jaren is de aerodynamica van fietshelmen erg belangrijk geworden. In 2011 won Mark Cavendish het wereldkampioenschap op de weg met een dichte helm, vergelijkbaar met een model dat normaal gebruikt wordt in tijdritten of triathlons. Het dicht maken van de ventilatiegaten zorgt voor een enorm verschil in luchtweerstand, maar voor de modale wielertoerist weegt dat niet op tegen de extra hitte.

Daarom wordt tegenwoordig erg veel tijd en geld geïnvesteerd in het ontwerpen van aerodynamische racehelmen die toch goed verlucht zijn. Modellen als de Specialized Evade claimen deze lijn erg goed te bewandelen en zijn immens populair bij zowel amateurs als profs. Een ander voorbeeld is de Infinity van Kask. Deze heeft een klep die je kan open-en dichtschuiven. Moet het even vooruit gaan, dan doe je de klep omlaag voor extra aerodynamica, wordt het te warm dan kan je hem terug open zetten.

De voordelen van de racefietshelm in een oogopslag

Hoofdletsel en hoofdtrauma zijn doodsoorzaak nummer één bij ongevallen met fietsers. Dit alleen al zou een goede reden moeten zijn om een helm te dragen, niet alleen wanneer je met jouw Racefiets gaat racen, maar ook wanneer je regelmatig traint of na het werk met vrienden op stap gaat. Een *speciale racehelm+ wordt ten zeerste aanbevolen. Maar welk model is het juiste en waar moet je op letten bij jouw keuze?

Zeker, veel mensen, vooral in het racewielrennen, willen een helm opzetten die zo licht mogelijk is. Begrijpelijk, want wie wil er nu een hoop gewicht op zijn hoofd meedragen. Maar laten we duidelijk zijn: minder gewicht betekent niet automatisch minder veiligheid. Een moderne racefietshelm slaagt erin tussen beide criteria een evenwicht te vinden. Wij laten je zien welke fietshelm het meest geschikt is voor jouw Racefiets.

Meer geld, betere helm?

Het maakt niet uit hoeveel je je kunt veroorloven. Alle helmen die bij BikeExchange worden aangeboden, bieden veiligheid. Elke racefietshelm die door onze vakhandelaren wordt aangeboden, voldoet aan de Europese DIN-norm. De helmen bieden gegarandeerde veiligheid en stabiliteit tot een botssnelheid van ongeveer 20 km/h. Uiteraard bieden de helmen ook veiligheid bij hogere snelheden.

Uiteraard bieden de helmen ook bij hogere snelheden voldoende bescherming, aangezien de botssnelheid zelden overeenkomt met de rijsnelheid. Daarom is het essentieel om je helm op te zetten elke keer als je rijdt. Ook uit juridisch oogpunt mag je niet zonder een racefietshelm.

In de meeste gevallen geeft de prijs echter rechtstreeks weer hoe goed de fabrikant gewicht en ventilatie met elkaar in overeenstemming heeft weten te brengen. Hoe beter de ventilatie, hoe minder materiaal kan worden gebruikt zonder aan stabiliteit in te boeten. Wat de ventilatie betreft, presteren de duurdere modellen meestal beter, vooral wat het achterste gedeelte van de helm betreft. De Specialized S-Works Prevail, bijvoorbeeld, beheerst deze discipline bijzonder goed.

De juiste pasvorm voor je fietshelm

Een goede Racefiets helm is niet te groot en niet te klein. Hij moet net zo aanpassen dat je niet eens merkt dat je hem draagt. Pas je een helm, schud dan goed met je hoofd om te zien of hij niet wiebelt. Moest je ten val komen op de fiets, dan moet je er zeker van zijn dat de plotse schok je helm niet verplaatst. Anderzijds mag hij ook niet knellen. Zit je zes uur op de fiets met een te kleine helm dan wordt het een zeer ongemakkelijke rit. Verschillende helmen hebben verschillende sluitingssystemen waarmee je vaak met één handbeweging de helm los of vast kan maken. De juiste kinbandjes zorgen ervoor dat het geheel op zijn plaats blijft zitten.

Gewicht vs. veiligheid - Dit is hoe je je prioriteiten moet stellen

Om de beschermende werking niet in het gedrang te brengen, moeten de staven tussen de openingen een bepaalde minimumafmeting hebben, of moeten er versterkte, dunne staven zijn om aan alle normen te voldoen. De prijs alleen heeft geen significante invloed op het gewicht. Dit betekent echter niet dat een goede ventilatie onverenigbaar is met een laag gewicht. Door de keuze van geschikte materialen combineren veel leveranciers dunne stutten, grote ventilatieopeningen en een hoge stabiliteit om de ideale racefietshelm te creëren. Uiteindelijk komt het op je persoonlijke prioriteiten aan. Een hoog draagcomfort is echter een van de belangrijkste aspecten.

Vind je racefiets helm in de grote BikeExchange winkel

Net als het zadel is de racefietshelm een zeer individuele en persoonlijke component, waarbij niet voor elke rijder het beste model kan worden gekozen. Bij BikeExchange heeft je het grote voordeel dat je een groot aantal bekwame en behulpzame dealers aan jouw zijde heeft, die je deskundig advies kunnen geven voordat je tot aankoop overgaat.

Bovendien biedt onze grote online marktplaats de beste vergelijkingsmogelijkheden in tegenstelling tot de gebruikelijke online winkels. Je kunt kiezen uit een grote selectie van de beste modellen van toonaangevende fabrikanten. Een gedetailleerde productbeschrijving maakt het voor je gemakkelijk om te kiezen. Natuurlijk bieden wij ook producten voor elk toepassingsgebied. Je vindt er ook de nieuwste Aero-modellen met de beste aërodynamica voor tijdritten, evenals een breed scala aan geschikte helmen voor vrouwen en jongeren.