Fietsaccessoires verbeteren je rijervaring, maar met de duizenden opties kunnen ze degenen die nieuw zijn in de sport gemakkelijk overweldigen. Om je te helpen bij het sorteren van de overvloedige hoeveelheid accessoires, hebben we de essentiële items op een rijtje gezet die alle motorrijders moeten overwegen aan te schaffen om het rijden toegankelijker, veiliger en aangenamer te maken.
Helmen beschermen het belangrijkste dat we hebben en zonder al te dramatisch te willen zijn, kan het dragen van een goedgekeurde, goed passende helm het verschil betekenen tussen het wel of niet overleven van een aanrijding. Het dragen van een helm is wettelijk verplicht in Australië en onze veiligheidsnormen behoren tot de strengste ter wereld. Daarom moeten toonaangevende internationale helmfabrikanten voldoen aan de strenge testvereisten om goedgekeurd te worden volgens de Australische standaard, en dit geldt voor elk specifiek model dat in Australië te koop is. Als je op zoek bent naar een helm, zijn er een aantal belangrijke overwegingen.
Ventilatie: helmen moeten voldoende ventileren om je koel en comfortabel te houden op de warmste dagen. Een helm met voldoende ventilatieopeningen kanaliseert de lucht over je hoofd, zodat je niet oververhit raakt. Gewicht: Het voordeel van helmen voor op de weg is dat ze over het algemeen lichter zijn dan andere helmen door het gebruik van dunnere bandjes en een lichtere schaal. De meest lichtgewicht helmen wegen minder dan 200 gram; hoe duurder, hoe lager het gewicht.
*Aerodynamica: Een aerodynamische helm kan dezelfde aerodynamische voordelen hebben als een set diepe schotelwielen, dus als je op zoek bent naar “vrije” snelheid, is een investering in een aerodynamische helm de juiste keuze. De meeste van deze helmen hebben weinig ventilatieopeningen (als die er al zijn), een glad oppervlak en vaak een 'staart' om de luchtweerstand te verminderen.
Veiligheid: Helmen die voldoen aan de Australische standaarden behoren tot de veiligste ter wereld, maar er worden altijd verbeteringen doorgevoerd in het belang van de veiligheid. MIPS-technologie is zo'n ontwikkeling. MIPS is ontworpen om het 'rotatiegeweld' op de hersenen te verminderen, voert een deel van de rotatiekracht af en biedt extra bescherming tijdens een botsing. Kijk voor helmen met MIPS of andere veiligheidsvoorzieningen voor extra veiligheid.
Pasvorm: Het is essentieel om een helm te passen om er zeker van te zijn dat hij past. De vorm van de helmschaal is cruciaal, net als verstelbare spansystemen en riempjes die gemakkelijk kunnen worden aangepast.
Overige: Andere kenmerken waar je op moet letten zijn comfortabele vulling die afneembaar en wasbaar is, een verstelbare draaiknop voor kleine aanpassingen aan de pasvorm en verbeterde zichtbaarheid via felle kleuren of reflecterende stickers.
Als een van de drie contactpunten die een fietser heeft met zijn fiets, zijn schoenen cruciaal voor je comfort en prestaties. Racefietsschoenen zijn ontworpen om licht en stijf te zijn voor een betere krachtoverbrenging en hebben verschillende breedtes en sluitmechanismen om aan individuele behoeften te voldoen. Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen van een fietsschoen.
Maat: Voordat je op zoek gaat naar de lichtste, snelste, stijfste schoen, moet deze eerst goed passen en comfortabel zijn. Sommige schoenen zijn verkrijgbaar in halve maten en breedtematen voor verschillende vormen en maten. Maattabellen kunnen nuttig zijn, maar de beste manier is om naar een winkel te gaan en ze te passen om er zeker van te zijn dat ze passen qua lengte en breedte van de voorvoet en dat ze goed blijven zitten bij de hiel.
Vorm: Elke schoen heeft een iets andere leest, die de breedte van de schoen over de hele lengte beïnvloedt. Sommige zijn smaller bij de hiel om te voorkomen dat je uitglijdt, terwijl andere een bredere teendoos hebben voor brede voeten of gespreide tenen. Het is ook belangrijk als je bijzonder brede of smalle voeten hebt.
Schoenplaatjes: De schoenplaatjes worden op je schoen gemonteerd en zetten je vast op het pedaal. Deze 'clipless' opstelling zorgt voor de meest efficiënte kracht- en snelheidsoverdracht door je fiets. Schoenplaatjes voor racefietsen hebben een systeem met drie bouten en een groter oppervlak voor een betere krachtoverbrenging en stabiliteit van de voet. De typische mountainbike schoenplaatjes hebben daarentegen twee bouten en zijn ontworpen om rekening te houden met lopen en puinruimen. Het is OK om een mountainbike pedaal en schoen setup te gebruiken op een racefiets; het biedt meestal een meer toegankelijk dubbelzijdig pedaal ontwerp. Het is comfortabeler om in te lopen, maar dergelijke schoenen zijn logger.
Bevestigingsmechanisme: Er zijn nu veel verschillende manieren op de markt om je fietsschoenen vast te maken. Naast de meer traditionele klittenband optie, kan een ratelsysteem of draaiknop de voorkeur krijgen voor een meer precieze en verfijnde afstelling. Veters zijn ook weer in de mode en bieden die klassieke look.
Ventilatie: Net als bij een helm is het belangrijk dat schoenen voldoende ventilatie bieden zodat je voeten kunnen ademen en fris blijven. Dit is vooral belangrijk voor je voeten, omdat ze uitzetten door de warmte en omdat het bloed zich gedurende langere perioden ophoopt. De juiste hoeveelheid ventilatie vinden voor jouw omgeving en voorkeuren is van vitaal belang; te veel en je zou het te koud kunnen hebben, te weinig en je zou gevoelloze voeten kunnen krijgen door de compressie. Ventilatieopeningen vind je vaak onderin de schoen en rond de tenen.
Stijfheid zool: Standaard racefietsschoenen hebben nylon zolen. Hoogwaardige wegschoenen hebben daarentegen meestal een koolstofvezelplaat om de stijfheid te verbeteren en het gewicht te verminderen - hoe stijver de plaat, hoe beter de krachtoverbrenging en de algehele prestaties. Het gebrek aan flexibiliteit van te stijve platen kan voor sommigen ongemak veroorzaken, dus het is een goed idee om reviews te controleren en advies van anderen in te winnen.
Wielerkleding voor op de weg is zo gemaakt dat het nauw aansluit op het lichaam om de aerodynamica te verbeteren en wrijving te voorkomen. Er zijn veel verschillende stoffen om uit te kiezen en meestal geldt: hoe duurder, hoe beter het is voor gewicht, ademend vermogen en comfort. Synthetische stoffen zoals polyester en elastaan worden vaak gebruikt voor lichtgewicht, rekbare, wicking en zeer duurzame kleding. Vaak worden deze synthetische materialen gemengd met natuurlijke materialen zoals katoen om het ademend vermogen te verbeteren. Het beoordelen van de kwaliteit van kleding kan moeilijk zijn omdat factoren zoals pasvorm, kleur, transpiratie- en lichtbestendigheid, waterbestendigheid, antibacteriële eigenschappen en vele andere factoren samen een 'goed' kledingstuk vormen. Als je snel wilt rijden, kun je het beste op zoek gaan naar beweegbare, ademende stoffen die licht zijn en je koel houden. Als je bij koudere temperaturen wilt trainen, ga dan op zoek naar water- en winddichte materialen, eventueel met een isolerende laag als het wat frisser wordt. Hier vind je een gids over welke kleding je moet kiezen en hoe je laagjes kunt aantrekken om warm te blijven in alle weersomstandigheden. En als het gaat om bescherming tegen de zon, zijn niet alle stoffen gelijk, dus zoek naar materialen met een UV-rating van 50+.
Bekijk onze koopgids voor aangepaste kleding voor meer informatie over materiaalkeuze, het kiezen van de juiste zeem, de juiste maat, garantie en kwaliteitscontrole.
Zonnebrillen voor op de weg zijn over het algemeen licht van gewicht, met een mix van verwisselbare lenzen en een groot gezichtsveld zodat ze je zicht niet belemmeren, of je nu agressief in de afdalingen rijdt of zittend een berg beklimt. Het is altijd een goed idee om te controleren of de zonnebril comfortabel op je hoofd zit en of hij ook bij je helm past.
Airflow (or lack of it) will depend on the choice of eyewear, with some models limiting airflow to be better suited to cold conditions and sensitive eyes. In contrast, others will increase airflow to keep you cool in hot conditions. When assessing sunglasses for airflow, be sure that there is enough to prevent the lens from fogging up when you are stationary.
De luchtstroom (of het gebrek daaraan) hangt af van de keuze van de zonnebril, waarbij sommige modellen de luchtstroom beperken om beter geschikt te zijn voor koude omstandigheden en gevoelige ogen. Andere modellen daarentegen vergroten de luchtstroom om je koel te houden in warme omstandigheden. Als je een zonnebril beoordeelt op luchtdoorstroming, zorg er dan voor dat er genoeg lucht is om te voorkomen dat de glazen beslaan als je stilstaat.
Als je het glas beoordeelt, zorg er dan voor dat er 100% ultraviolet (UV) bescherming is om je blootstelling aan schadelijke UV-stralen te verminderen. Sommige zonnebrillen van hoge kwaliteit hebben gepolariseerde lenzen die het licht weerkaatsen om schittering en oogirritatie te verminderen. Fotochromische lenzen (ook wel overgangslenzen genoemd) passen zich beter aan veranderende contrasten aan dan niet-fotochromische lenzen, waardoor de overgang van licht naar donker (en omgekeerd) beter is. Let vooral op het gezichtsveld dat een zonnebril biedt. In het ideale geval zie je niets van het montuur tijdens het fietsen, ongeacht de houding die je aanneemt. Oakley en 100% zijn twee van zulke merken die de lens en het montuur in het bovenste derde deel van hun zonnebrillen hebben verbreed. Dit vergroot het gezichtsveld tijdens het sprinten of in een aeropositie.
Fietsen met fietsverlichting is een no-brainer, of je nu voornamelijk overdag of in het donker fietst. Een in Denemarken uitgevoerd onderzoek concludeerde dat acht van de tien fietsongevallen overdag gebeuren en dat het gebruik van verlichting overdag het belangrijkste is wat fietsers kunnen doen om zichzelf veiliger te maken. We hebben de belangrijkste kenmerken uitgelicht waarop je moet letten bij het kiezen van fietsverlichting.
Gezien worden of om mee te zien: Als je in het donker of op slecht verlichte wegen fietst, heb je verlichting nodig waarmee je kunt zien. Deze lampen hebben over het algemeen een hogere lichtsterkte, een grotere batterij om het fellere licht van stroom te voorzien en een smalle bundelhoek om in de verte te kunnen zien. Als je alleen overdag rijdt of op goed verlichte wegen, heb je misschien alleen verlichting nodig om gezien te worden om je zichtbaarheid en veiligheid te verbeteren. In dit geval zijn de lichten gericht op het zichtbaar zijn vanuit meer hoeken, met functies zoals een brede lichtbundel en zijverlichting, met minder algehele helderheid, kleinere batterijen en lagere kosten.
Verkeersregels: Voldoen aan de Australische verkeersregels is een cruciale overweging bij elke aankoop. De regels schrijven voor dat als je 's nachts op een fiets rijdt, je een wit licht (knipperend of constant) aan de voorkant, een rood licht (knipperend of constant) aan de achterkant en een rode reflector aan de achterkant moet hebben. De lichten moeten zichtbaar zijn vanaf 200 meter en de reflector vanaf 50 meter. De 200m-regel is de basisvereiste waarop je moet letten bij de aankoop van lichten, ongeacht of ze bedoeld zijn om te zien of om te zijn
Aantal lumen: Lumen is de meest voorkomende aanduiding die je op een lamp vindt en die aangeeft hoeveel licht er wordt uitgestraald. Hoe hoger het aantal lumen, hoe groter de helderheid. Fietslampen beginnen met een aantal lumen van 30 en kunnen tot ver boven de 2000 gaan.
Bevestiging: De meeste lampjes worden op hun plaats bevestigd met klittenband, een schroef die een beugel rond het stuur of de zadelpen aandraait of ze worden bevestigd met een rekbare rubberen band. Daarom is het belangrijk om te controleren of de lamp en de bevestiging compatibel zijn met je fiets.
Looptijd en batterij: De werkingsduur geeft aan hoe lang de lamp meegaat vanaf het moment dat hij volledig is opgeladen tot hij leeg is en is meestal afhankelijk van de grootte van de batterij en het vermogen van de lamp. Zoek naar USB-oplaadbare lampen met een bedrijfstijd die lang genoeg is voor jouw behoeften.
Budget: Lampen kunnen variëren van AUD$20 tot meer dan AUD$400, met talloze opties. Vergelijk in alle gevallen de lumen, de stralingshoek, de levensduur en het type batterij, de compatibiliteit van de bevestiging en het ontwerp voordat je een definitieve keuze maakt.
Voor meer informatie over fietsverlichting en hoe je de juiste lamp kiest, bekijk je onze Ultieme Fietslamp Koopgids.
Voor velen is de aanschaf van een fietsspecifieke computer het belangrijkste dat de prestaties en het rendement op de fiets zal verhogen. Met een fietscomputer kun je je prestaties in real-time en over een langere periode volgen, waardoor je (hopelijk) verbetering kunt zien. Fietscomputers geven ons een schat aan real-time informatie, waaronder noodzakelijke informatie zoals snelheid, afstand en rijtijd. Duurdere opties bieden meer gedetailleerde en geavanceerde informatie zoals cadans (trapsnelheid), hellingshoek, hartslag, temperatuur, verbrande calorieën, kaarten, vermogen en nog veel meer.
Als je tijdens het fietsen de belangrijkste statistieken voor je hebt, kun je gemotiveerd raken om je snelheid te verhogen of vast te houden, een bepaalde hoogtewinst te behalen of een specifieke afstand af te leggen. De meeste fietscomputers kunnen ook worden aangesloten op applicaties van derden, zodat je je statistieken kunt vergelijken met die van je vrienden, jezelf onderweg uitdagingen kunt stellen en je fitnessdoelen kunt bijhouden.
Als je een fietscomputer koopt, zoek dan naar een duidelijk display dat gemakkelijk te bekijken is, een lange batterijlevensduur heeft en gemakkelijk op de fiets te monteren is. Meer geavanceerde versies bieden aanpasbare gegevensvelden, connectiviteit met andere apparaten (zoals een vermogensmeter) en een hartslagband. Hoogwaardige opties voegen kaarten, een smartphoneverbinding voor meldingen en een aanraakscherm toe.
Bidonhouders komen misschien niet meteen in je op, maar als je langer dan 30 minuten fietst, zul je merken dat ze onmisbaar zijn. Eén bidonhouder is waarschijnlijk voldoende voor fietsers die minder dan twee uur rijden, maar als je langer fietst, wil je er twee op je fiets. Zelfs als je niet van goede hydratatie houdt, kun je een tweede bidonhouder gebruiken om je reservebidons in mee te nemen. Een goede bidonhouder kan je gewicht besparen, het vervelende gerammel wegnemen en je bidons goed vasthouden op ruwe wegen. Bidonhouders kunnen gemaakt zijn van aluminium, plastic of carbon (afhankelijk van je prijsklasse) en meestal met rubberen grijpers of een andere vorm van beveiliging om je bidons op hun plaats te houden.
Let er bij het kiezen van een bidon (wielrennerspreekwoord voor bidon) op dat deze voldoende capaciteit heeft (de hoeveelheid vloeistof die erin kan) voor jouw behoeften, een veilige veiligheidsdop om morsen te voorkomen, een afneembare dop om gemakkelijk schoon te maken en bij te vullen en dat hij op jouw fiets past. Rijders met kleine frames met schuine bovenbuizen kunnen moeite hebben om een tweede bidon op de zitbuis te plaatsen als deze te groot is, dus je kunt dit het beste even controleren.
Belletjes zouden, net als helmen, een vast accessoire moeten zijn op racefietsen. Ze zijn een kleine, goedkope manier om mensen te laten weten dat je eraan komt en veel acceptabeler dan schreeuwen dat ze naar links moeten gaan. Bij de aanschaf moet je op zoek gaan naar bellen die gemakkelijk te monteren zijn op verschillende stuurdiameters, luid genoeg zijn om gehoord te worden in het verkeer en een klein oppervlak hebben, zodat ze niet te veel ruimte innemen op je stuur en er ruimte overblijft voor die computer en dat lampje.
Opbergen op je motor is niet zo spannend als een nieuwe uitrusting of een nieuw paar schoenen, maar het is een essentieel onderdeel van je uitrusting dat je rijervaring zal verbeteren, vooral als je in de problemen komt.
Er is een uitgebreide lijst met dingen die je voor elke rit moet meenemen, zoals bandenlichters, twee binnenbanden, een handpomp of CO2-patronen en een CO2-opblazer. Als je niet elke keer een nieuwe binnenband wilt gebruiken, kun je ook een reparatieset toevoegen. Multitools zijn ook handig om dingen te repareren zoals een los stuur, een gevallen zadelpen of wrijvende remmen. Ze bevatten meestal een verscheidenheid aan inbussleutels en schroevendraaierkoppen (plat en kruiskop), om nog maar te zwijgen van talloze andere kleine gereedschappen, afhankelijk van hoeveel je uitgeeft. Als gevolg van deze vereisten zijn hieronder enkele belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aankoop van een zadeltas of ander opbergmiddel.
Ruimte: Zorg ervoor dat je zadeltas voldoende ruimte biedt voor alles wat we hierboven hebben opgesomd. Veel tassen hebben compartimenten om je uitrusting te scheiden en hebben vaak een externe multi-tool sleeve om ruimte te besparen.
Gewichtsverdeling: Het extra gewicht van het dragen van deze items kan snel uit de hand lopen, dus een zadeltas met ongelijke gewichtsverdeling kan je evenwicht verstoren. Zoek daarom naar een discrete zadeltas die comfortabel en stevig in het midden van je fiets zit en niet verschuift tijdens het fietsen.
Installation: A good saddle bag should be easy to install and remove. Most mounting options are either velcro or bracket based and secure to the seat rails. Some people may store their bag on the top tube for easy access and handy nutritional storage instead of jersey pockets.
Other: Make sure the contents of your saddle bag are secure and won't end up all over the road. Most bags use a zip closing mechanism, but others may only use velcro. Bags will be rigid or flexible, and rider preference dictates which is better. A flexible bag could enable you to store more items than a rigid bag. Still, a rigid bag will offer greater protection and durability, though it may create more noise if your items are loose inside. And finally, ensure your saddle bag is water-resistant.
Als we aan hometrainers denken, denken we aan de winter, koud weer, regen, wind... een schuilplaats zoeken als het buitenklimaat tegen lijkt te zitten. Ze kunnen echter ook een geweldige manier zijn om specifieke trainingen uit te voeren, en dankzij de nieuwste generatie slimme trainers, met vrienden te rijden in de virtuele wereld. De trainers voor gecontroleerde omgevingen kunnen om veel redenen nuttig zijn, dus ze zijn een geweldige accessoire bij de aanschaf van een racefiets. Hieronder staan een paar punten die je in overweging moet nemen voordat je een indoortrainer aanschaft.
Type: Er zijn veel indoor trainers, de belangrijkste drie zijn direct drive, tyre drive of rollers. Een direct drive trainer wordt op je fiets aangesloten via de achterpatten, met een cassette (achterste tandwielen) die direct op het apparaat wordt gemonteerd. Hierdoor geven ze een soepel gevoel, kun je schakelen alsof je op de weg zit en slijt je achterband niet. Een tyre drive trainer wordt ook op je fiets aangesloten via de achterpatten, maar de weerstand komt van een verstelbare rol die contact maakt met je achterband. Het nadeel van zo'n trainer is de extra slijtage aan je achterband. Tot slot worden rollers traditioneel gebruikt door circuitrijders, met drie rollende trommels die een realistisch weggevoel geven en je balans, trapefficiëntie en spierkracht trainen. Alle opties hebben hun voor- en nadelen, dus het is aan jou welke het beste bij je eisen en budget past.
Soorten weerstand: Trainers gebruiken verschillende weerstandsmethoden die van invloed zijn op het gevoel, de kosten, het reactievermogen en het geproduceerde geluid. De opties zijn vloeistof (vloeistof in de trainer verhoogt op natuurlijke wijze de weerstand als je harder trapt), magnetisch (magneten in de trainer zijn eenvoudig en praktisch) en wind (een ventilator biedt weerstand tegen de lucht). En nogmaals, alle opties hebben voor- en nadelen; het ventilatorsysteem bijvoorbeeld voelt natuurlijk aan maar maakt veel lawaai, terwijl vloeistoftrainers veel stiller zijn maar meer kosten.
Smart Trainer functies: Smart trainers zijn op dit moment de populairste optie. Ze bieden een realistische ervaring door verbinding te maken met meerdere apparaten waardoor je je trainingen kunt aanpassen vanuit de palm van je hand of tegen je maten kunt rijden in een virtuele wereld. Deze trainers zijn duurder dan basistrainers, maar de echte ervaring en geavanceerde meetgegevens zijn het voor velen waard. Veel Smart Trainers geven snelheid, cadans, vermogen (wattage) en helling (gradiënt) aan, wat de belangrijkste meetgegevens zijn bij het vergelijken van modellen. Het is ook de moeite waard om de connectiviteit en de mogelijkheden van apps van derden te controleren.
Praktische kenmerken: De hoeveelheid geluid die wordt geproduceerd, het gewicht en de voetafdruk zijn drie belangrijke kenmerken naast het type en de weerstandsmethode die in overweging moeten worden genomen. Hoe goed een trainer op papier ook mag zijn, als hij niet in je huis past of de buren irriteert met te veel lawaai, is het niet de juiste trainer voor jou.
Een goede bandenspanning is een fundamenteel onderdeel van het rijden op een racefiets. Een te lage bandenspanning kan leiden tot lekke banden, een sponsachtig gevoel in bochten en verminderde prestaties. Omgekeerd kan het oppompen van je banden tot boven de maximumlimiet van de fabrikant resulteren in een ruw rijgevoel met slechte tractie, of in het ergste geval kan je band van de velg knallen. Hier volgt een korte handleiding over hoe je een band op de juiste manier oppompt.
Dat gezegd hebbende, racefietsbanden moeten vaak worden opgepompt tot een druk van meer dan 90 psi, dus het is meestal het beste om zowel een vloerpomp als een handpomp aan te schaffen. Een goede vloerpomp, de grootste van de twee, heeft zowel Presta als Schrader ventielbevestigingen (hieronder uitgelegd) en pompt je banden efficiënt op tot de vereiste druk. Hoewel een handpomp handig is als je onderweg een lekke band krijgt, betekent het compacte formaat dat het lastig kan zijn om de gewenste druk te bereiken. Hoewel we hebben voorgesteld om CO2-patronen mee te nemen voor een snelle lekke band, is een handpomp een veilige optie. Ze zijn meestal klein genoeg om onopvallend in je jerseyzak te passen of aan je bovenbuis te bevestigen.
Je zult twee verschillende soorten ventielen tegenkomen: Presta en Schrader. Presta ventielen (hogedrukventielen of 'Franse' ventielen) zijn het meest te vinden op racefietsen. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze aanzienlijk smaller zijn dan Schrader-ventielen en aan de bovenkant een borgring hebben die het ventiel afsluit. Schraderventielen worden het meest gebruikt op recreatieve fietsen en zijn dezelfde ventielen die op autobanden worden gebruikt.
De lijst met mogelijke onderhoudsmiddelen is lang en kan exponentieel groeien. Als je er niet van houdt om zelf onderhoud te plegen en dat liever door een werkplaats laat doen, dan heb je alleen een fles kettingolie en wat poetslappen nodig. Als je graag een paar aanpassingen wilt doen, hebben we een paar essentiële items opgesomd waar je rekening mee moet houden.
Kettingolie: Het is belangrijk om je ketting schoon en gesmeerd te houden, dat helpt aanzienlijk bij de prestaties en de levensduur van de onderdelen. Een smeermiddel is meestal ofwel 'nat' of 'droog'. Nat smeermiddel is stroperiger en langduriger dan droog smeermiddel en wordt vooral gebruikt bij slechte weersomstandigheden. Droog smeermiddel daarentegen is minder viskeus en moet vaker worden gebruikt, hoewel het meestal schoner blijft en minder vuil van het wegdek verzamelt. Wat je ook kiest, veeg overtollig vuil dat anders vuil zou aantrekken weg.
Ontvetter: Als je je aandrijflijn schoon houdt, kun je beter rijden zonder extra inspanning op de fiets, en het bespaart je op de lange termijn ook geld omdat je je ketting, cassette of kettingbladen niet hoeft te vervangen vanwege voortijdige slijtage. Een goede ontvetter moet biologisch afbreekbaar zijn zodat het niet schadelijk is voor het milieu of schade toebrengt aan gevoelige onderdelen en lak.
Inbus- of inbussleutelset: Een complete set inbus- of inbussleutels moet genoeg zijn om in bijna elke bout van je fiets te komen. Hiermee kun je remblokjes vervangen, je zadel en kuip afstellen, pedalen vervangen en talloze andere dingen. De meeste hebben een verlengde arm voor
Werkstandaard: Een werkstandaard is een uitstekende investering voor elke beginnende doe-het-zelf fietsmonteur, maar het maakt ook schoonmaken en algemene onderhoudstaken veel beter beheersbaar.
Momentsleutel: De beste manier om ervoor te zorgen dat je bouten goed vastzitten en om beschadiging van je frame en onderdelen te voorkomen is met een momentsleutel. Met dit gereedschap kun je een specifiek aanhaalmoment instellen, zodat je bouten niet te strak kunt aandraaien, wat anders tot schade zou kunnen leiden.
We hopen dat deze kopersgids nuttig is geweest en waardevolle informatie heeft opgeleverd. Je kunt BikeExchange doorzoeken voor fietsaccessoires of je plaatselijke fietsenwinkel opzoeken voor verdere hulp. Vind meer fietsadvies, diepgaande kopersgidsen en productreviews op de BikeExchange Blog.
We hope this buyer's guide has been helpful and provided some valuable information. You can browse BikeExchange for cycling accessories or search for your local bike shop to get further assistance. Find more cycling advice, in-depth buyer's guides and product reviews at the BikeExchange Blog.