BEX_Logo_Primary

Mountainbikes

Meer dan 100 merken, fietsen voor beginners, racefietsen voor racers en downhillfietsen voor professionals: iedereen vindt de juiste fiets in ons uitgebreide assortiment mountainbikes.

208 resultaten

Alles over Mountainbikes

In onze grootschalige fiets-onlineshop kunt je een Mountainbike kopen die voor honderd procent bij jouw rijvaardigheid en vooral jouw ideeën past. In tegenstelling tot pure racefietsen moeten MTB's bestand zijn tegen hogere belastingen en tegelijk een goede tractie en stabiliteit bieden tijdens het rijden. Daarom hebben ze sterkere frames, brede sturen en banden, en vaak meerdere versnellingen om steilere beklimmingen aan te kunnen. Omdat Mountainbikes ook op het gebied van comfort en snelheid overtuigen, kunnen ze als echte allrounders ook het dagelijkse leven op de weg aan.

Ondanks het brede scala aan MTB-toepassingen zijn er nu talrijke types die specifiek geschikt zijn voor bepaalde gebieden van het Mountainbiken en individuele rijstijlen. Een van de belangrijkste onderscheidende kenmerken is de vering! Naast de Hardtails met vering op de voorvork, zijn er de volledig geveerde Mountainbikes (Fully or Fullsuspension Bikes) met een extra demper op de achterdriehoek en de stijve Mountainbikes, waarop helemaal geen verende elementen zijn gemonteerd. Terwijl de Fully zich absoluut thuis voelt in het terrein en elke uitdaging aangaat op zelfs het moeilijkste terrein, zijn Hardtails het perfecte compromis tussen snelheid en terreincapaciteiten. Stijve Mountainbikes bieden nauwelijks comfort op de weg door het gebrek aan vering en zijn daarom vooral geschikt voor dagelijks gebruik. Fatbikes, met hun extreem dikke banden en stijve frames, zijn geschikt voor extreem terrein zoals modder en sneeuw, en zijn meestal niet-geveerd. Dus als je een perfecte Mountainbike wilt kopen die is afgestemd op jouw individuele capaciteiten, zult je er zeker een vinden. Hou je ogen open bij BikeExchange.

Wat maakt een MTB? De technische kant

Frame en aandrijving

Hieronder vindt je een overzicht van de kenmerken van een Mountainbike:

  • stabiel en bestendig frame met schuin aflopende bovenbuis

  • dikke banden en brede velgen

  • Vaak schijfremmen en vering

  • verschillende versnellingen, meestal derailleurversnellingen

  • breed stuur en rechte zithouding.

Vergeleken met het klassieke diamantframe zijn Mountainbikeframes kleiner en hebben ze een relatief steil aflopende bovenbuis om fietsers voldoende vrijheid te geven off-road. Wat het materiaal betreft, wordt in het topsegment steeds meer gekozen voor carbon, omdat dit de nodige stijfheid combineert met een laag eigen gewicht. Voor het overige wordt de voorkeur gegeven aan aluminium als frame-materiaal, terwijl stalen en titanium frames slechts zelden worden gebruikt. De MTB-aandrijving wordt meestal verzorgd door een derailleur, het aantal kettingbladen varieert van één tot drie, afhankelijk van het beoogde gebruik en het prijssegment. Om Mountainbikes ook bij extreme afdalingen veilig tot stilstand te brengen, worden nu bijna uitsluitend schijfremmen gebruikt.

Een ander onderscheidend kenmerk van Mountainbikes is de wielmaat. Tot een paar jaar geleden was er eigenlijk weinig behoefte om hierover te beslissen: 26 inch was de onbetwiste norm. Maar vandaag, met de maten 27,5" (650B) en 29", zijn er nog twee opties om te overwegen bij de aankoop van een Mountainbike. Vooral de 29er Mountainbikes worden steeds populairder en zijn niet meer weg te denken uit de portfolio's van de topfabrikanten. De oude 26"-maat daarentegen wordt door steeds minder merken aangeboden en wordt steeds meer vervangen door de tussenmaat 27,5".

Voordelen en nadelen van 29er MTB's:

Voordelen

  • gemakkelijker over hobbels en obstakels te rijden en dus veiliger te rijden

  • efficiënter rollen en hogere snelheden

  • lager zwaartepunt en dus betere tractie

Nadelen

  • meestal hoger gewicht en lagere stijfheid

  • de grotere wielen gaan ten koste van de wendbaarheid en de acceleratie

Sneller stoppen met schijfremmen

Snel rijden is één ding, op tijd terug stoppen is een ander. De remmen krijgen veel te verduren wanneer je offroad gaat. Slijk, water, zand en takken vliegen in het rond en je moet er zeker van zijn dat je na een stuk bergaf niet tegen een boom terecht komt. Daarom zijn bijna alle Mountainbikes tegenwoordig uitgerust met schijfremmen. Die kunnen veel beter tegen de elementen dan traditionele velgremmen of cantilevers en remmen algemeen gezien veel zuiverder en veiliger.

Goedkope Mountainbikes hebben eerder mechanische schrijfremmen, terwijl hydraulische remmen zijn weggelegd voor de duurdere modellen. Hydraulische schijfremmen werken op oliedruk en zijn over de hele lijn betrouwbaarder en duurzamer dan mechanische.

Versnellingen

Om vooruit te raken, zijn je versnellingen nog steeds belangrijk. Te zwaar trappen en je komt niet vooruit, te licht en je benen draaien als een gek in het rond. Een Mountainbike heeft kleinere versnellingen dan een Racefiets, omdat de gemiddelde snelheden een pak lager liggen. Maar net omdat de parcoursen zo gevarieerd zijn, met soms steile en lange hellingen, heeft een MTB beste en hoge range versnellingen.

Goedkopere MTB’s hebben vaak nog een triple voorblad (drie tandwielen). Gecombineerd met bijvoorbeeld 9 versnellingen achteraan, geeft dit op papier 27 verschillende opties. Niet elke combinatie is even nuttig en het hoog aantal tandwielen vooraan kan schakelen ingewikkeld maken. Daarom wordt er steeds meer geswitcht naar 2 of 1 kettingblad vooraan.

Het voordeel van die laatste (de zogenaamde 1X) is dat je zelfs geen voorderailleur nodig hebt en op die manier gewicht bespaart. Plus; wat je niet hebt, kan niet stuk gaan. Minder kopzorgen dus. En in combinatie met een moderne 12-speed cassette achteraan, kom je nooit versnellingen tekort.

Cross Country/Marathon

Cross-country is de meest oorspronkelijke vorm van Mountainbiken: Vol gas door natuurlijk gevormde of door de mens aangelegde paden scheuren, met de nadruk op snelheid en een leuke tijd. Het gaat om een verscheidenheid aan terreintypes en obstakels, zoals bospaden, grindwegen of worteltapijten. Bij officiële wedstrijden zijn er vaak door de mens gemaakte hindernissen die het parcours nog leuker en technisch uitdagender maken.

Of Hardtail of Fully hangt af van het soort parcours. Terwijl Hardtails meer geschikt zijn voor snelle, vloeiende trails met weinig obstakels, is een full meer geschikt voor technisch veeleisende parcours, met 100mm-120mm veerweg voor en achter voor een betere tractie en controle op lastige parcours. Omdat langlaufloipes meestal vrij vlak zijn, moet je altijd hard trappen, en daarom is een lichte, efficiënte aandrijving essentieel.

  • Snelle beklimmingen en stabiele afdalingen op gemakkelijk terrein

  • lichte en efficiënte Mountainbikes, hoofdzakelijk hardtails

  • hoogwaardige materialen, compleet gewicht onder de tien kilo

  • veerweg ongeveer 100 millimeter

All Mountain/Trail

Bij de Riding Style Trail gaat het ook om puur trailplezier, maar minder om de beste tijden. Hier gaat het meer om het rijplezier dan om de beste tijden, hoewel het terrein zeker ruwer en moeilijker is in vergelijking met Cross-country. Daarom is hij ook gericht op meer ervaren rijders die al een tijdje op een Mountainbike zitten. De typische trailfiets is uitgerust met meer veerweg om meer comfort te bieden en moet de perfecte balans vinden tussen een hoog vermogen bergop en een wendbaar rijgedrag bergaf. In de regel wordt hier een klassiek full frame gebruikt, maar af en toe bieden fabrikanten ook trail hardtails aan die het nadeel van de ontbrekende achterschokdemper compenseren met een 140 mm verende voorvork en dikke plus banden en dan punten scoren met een nog wendbaarder rijgedrag en minder gewicht.

All-Mountain MTB's, vaak aangeduid als eenvoudige toer Mountainbikes, passen ook in deze categorie en worden gekenmerkt door een iets minder agressieve geometrie, maar een iets rechtere zitpositie en een ontspannen rijgedrag. Een Vario-zadelpen stelt de rijder in staat de zadelpen met een druk op de knop te laten zakken op bergaf-passages om meer speling te krijgen op de afdaling.

  • geschikt voor zowel langere tochten als snelle trail ritten

  • Met tot 14 kilogram meer gewicht dan cross-country, maar stijver frame

  • veerweg tot 150 millimeter

  • verende voorvork kan vaak geblokkeerd en verlaagd worden + Vario zadelpen

Enduro

Enduro is een vrij nieuwe, unieke vorm van Mountainbiken waarbij de afdalingen in een wedstrijd worden gestopt, maar de beklimmingen niet. Voor deze is er vaak slechts een maximumtermijn die je moet aanhouden. De winnaar van een wedstrijd is degene die de beste totaaltijd kan neerzetten in alle afdalingen. Met andere woorden: bergafwaarts komt eerst, maar bergopwaarts moet niet te licht worden opgevat. Met zijn veeleisende jumps, diepe drops en technische trails is de nieuwe MTB-trendsport meer gericht op gevorderde rijders met veel ervaring op het parcours. Veel veerweg is een must, maar de aandrijflijn moet licht en efficiënt zijn. Daarom gaat de trend in de Enduro-sector in de richting van enkele versnellingen. De geometrie is meer gericht op all-mountain, dus is hij niet zo agressief om altijd volledige controle te bieden op steilere afdalingen.

  • Veerweg tussen 160mm - 180mm

  • Aluminium en carbon frames met hoge stijfheid

  • Vaak hoogwaardige uitrusting met enkele versnellingen, Vario-zadelpen, demperverstelling op afstand

Downhill/Freeride

Voor de echte stoere MTB-freaks is er het Downhill- en Gravity-gedeelte. Hier, gaat het allemaal over bergaf rijden. Het motto is hier zo snel mogelijk bergafwaarts te gaan, over drops en jumps, rotstuinen, schansen en andere hindernissen. Een downhill Mountainbike mag alleen voor downhillprestaties zijn afgesteld en moet zijn uitgerust met een veerweg van ten minste 170 mm tot 210 mm. Een langere wielbasis en bredere banden (tot 2,5") zorgen voor stabiliteit, terwijl grote, krachtige schijfremmen de motor snel tot stilstand brengen.

  • voor steile afdalingen in het ruigste terrein

  • minimaal 170 millimeter veerweg, tot 210mm

  • uiterst duurzaam frame gemaakt van zeer stijve materialen

  • vaak maar één kettingring om gewichtsredenen

Dirt Jump/Street

Bij vuilspringen draait het maar om één ding: coole sprongen en trucs op de piste toveren. Daartoe worden speciale banen geprepareerd met heuvels die vaak ook door BMX-bikers bereden kunnen worden.

  • voor trucs en sprongen op geprepareerde circuits of op de straat

  • zitten qua ontwerp tussen de BMX en de freeride bike in

  • veerweg meestal tussen 100 en 150 millimeter

  • weinig versnellingen (tot negen), geen voorrem

Leisure/All Terrain

Niet iedereen heeft een Mountainbike met raceprestaties nodig. Voor beginners en alledaagse fietsers is een all-terrain bike of vrijetijds MTB ook voldoende. Hoewel de terreingeschiktheid beperkt is door zwakkere demping, allround onderdelen en het gedeeltelijk ontbreken van schijfremmen, zijn deze fietsen toch ideaal voor bospaden en onverharde wegen.

  • Voor Mountainbike beginners en lichte tour

  • veerweg ongeveer 80-100 millimeter

  • Frame vaak gemaakt van aluminium met hoog rijcomfort

Mountainbikes 2022: De nieuwste modellen op BikeExchange

Topmerken als Specialized, Giant, Ghost en Cube zijn het afgelopen jaar zeer actief geweest en hebben het gaspedaal bij de ontwikkeling flink ingetrapt. Nieuwe modellen, volledig opnieuw ontworpen frames en verfijnde modelreeksen zorgen ook in het nieuwe jaar weer voor vreugde als het gaat om het vinden van de juiste MTB voor het volgende seizoen.

Een trend die bij sommige merken de kop opsteekt, is de verschuiving van crosscountryracers naar all-purpose trailfietsen. Tal van merken, waaronder Cube, Merida en Specialized, hebben hun XC fulls sinds 2019 trailklaar gemaakt of bieden ze aan in een eigen uitrustingsvariant, die dan met aangepaste onderdelen voor veel sfeer op de trails moet zorgen. Een grotere veerweg, een langere geometrie en onderdelen zoals Vario-zadelpennen worden vaak genoemd in de specificaties. "Downcountry" is de term die in de scene is ingeburgerd voor deze trend. Natuurlijk hebben de meeste merken ook een pure XC-Fully aan de start_ Agressieve geo, minimaal gewicht en maximale voortstuwing zijn hier nog steeds het devies.

In het Hardtail segment daarentegen, is er een hele nieuwe golf van race MTB's die nauwkeurig zijn afgesteld om de beslissende seconden te winnen in de sprint naar de finish. Wat alle nieuwe producten gemeen hebben: Grote 29er wielen, de fijnste carbon frames, de nieuwste schakelcomponenten zoals SRAM XX1 Eagle en Shimano XTR, en tal van detailoplossingen om je nog sneller te maken. Trail hardtails met plus banden, die ook op moeilijk terrein voor weinig geld maximaal rijplezier mogelijk maken, zijn sinds 2018 al aan een opmars bezig. Bovendien proberen steeds meer merken intelligente wielconcepten uit op basis van wielcompatibiliteit met zowel 27,5"- als 29"-velgen. Anders blijft alles bij het oude in de Mountainbikewereld in 2022: Nieuwe modellen zullen over het algemeen iets lichter en stabieler zijn, terwijl intelligente concepten en geometrie-experimenten hier en daar zullen worden aangepast om nog meer rijplezier en meer controle te bieden.

Ook Trail- en Enduro-Mountainbikes behoren in 2022 weer in toenemende mate tot de nieuwe producten. de trend naar langere en plattere fietsen is ononderbroken: het gaat hier om rijplezier. Tegelijkertijd proberen vele fabrikanten hun produktgamma verder uit te breiden en zowel prijsvriendelijke instapmodellen op de markt te brengen als alternatieven aan te bieden wat de uitrusting betreft (aluminium frame/carbon frame, 27,5" wielen/29" wielen) om nog beter op de wensen van de klanten in te spelen.

Mountainbike aanbiedingen op BikeExchange

Als je in de stemming bent om coole Mountainbikes te kopen, kunnen wij je zeker helpen. Wie nu echt van Mountainbiken houdt, vindt bij BikeExchange de beste aanbiedingen voor Mountainbikes in elke prijscategorie. Gebruik de filterfunctie aan de linkerkant om jouw belangrijkste persoonlijke criteria in te voeren, zoals budget, merk of framemateriaal, en je ziet meteen de beste aanbiedingen bij dealers in jouw omgeving.

Mountainbike kopen bij je lokale fietsenwinkel

De basics geven we je op deze pagina heel graag mee, zodat je al een beetje weet waar de klepel hangt. Maar de echte experts wachten op je in hun professionele fietsenzaken. Gebruik onze shopfinder om online een BikeExchange winkel in je eigen gekozen regio te vinden.

Via onze site is het super simpel om de juiste dealer met de juiste fiets te contacteren. Laat je vervolgens verder helpen door hun vakkennis en voor je het weet rij je zelf de bossen door op je nieuwe Mountainbike.