Trekking fietsen zijn al een tijdje het best verkochte type fiets in Duitsland - dus het was slechts een kwestie van tijd voordat trekking e-bikes de best verkochte in het e-bike segment zouden worden.
437 resultaten
Trekkingfietsen zijn in Nederland en Belgie al een tijdje het meest verkochte type fiets. Deze toerfietsen, die geschikt zijn voor dagelijks gebruik, maken indruk door hun veelzijdigheid en lange levensduur, mits jouw investeert in kwaliteit. Met de komst van E-bikes was het slechts een kwestie van tijd voordat fabrikanten de twee concepten zouden samenvoegen en een elektrische fiets die specifiek is ontworpen voor lange tochten in hun assortiment zouden opnemen. Sindsdien kunnen talrijke merken bogen op een breed gamma Trekking E-bikes, vooral Duitse bedrijven zoals Bergamont en Cube. Hier hebben wij de belangrijkste informatie over de toerspecialisten onder de elektrische fietsen samengevat.
De constructie van de elektrische Trekkingfiets verschilt nauwelijks van die van de mechanische versie. De monturen zijn nog steeds overwegend klassieke diamantmonturen of comfortabele waver-monturen; er zijn talrijke diep ingewerkte of doorlopende monturen. Deze laatste is meer gericht op senioren en dames, omdat de framevorm het op- en afstappen vergemakkelijkt. Het framemateriaal voor trekking E-bikes is hoofdzakelijk het robuuste lichte metaal aluminium, terwijl carbon alleen wordt aangetroffen in de absolute topmodellen van enkele geselecteerde fabrikanten. De meeste fietsen zijn ook uitgerust met een verende voorvork om meer comfort te bieden op onverharde wegen, bospaden of weiden. Om voorbereid te zijn op langere tochten, zijn er natuurlijk ook bagagerekken. Omdat je jouw trekking E-bike ook als een alledaagse fiets kunt gebruiken, zijn een lichtsysteem volgens StVZO en spatborden meestal standaard. 28-inch wielen zorgen voor een soepele rit in combinatie met een stabiel rijgedrag.
Natuurlijk is er ook nog de E-bike motor en de accu. Zo profiteer je tegelijkertijd van de comfortabele rijervaring van de trekkingfiets en de krachtondersteuning van een elektrische aandrijving. Dit is vooral nuttig wanneer jouw uithoudingsvermogen tijdens een lange tocht begint af te nemen en de volgende beklimming voor de deur staat. Dan volstaat een duwtje met de kop voor die korte extra krachtstoot om je zonder haperen de heuvel op te krijgen. Of laat je gewoon tijdens de rit een beetje bijstaan om nog sneller van A naar B te komen en met nog minder moeite van de rit te genieten.
Er worden verschillende elektrische aandrijfsystemen gebruikt op Trekking E-bikes. Er zijn ook ombouwsets verkrijgbaar waarmee je jouw Trekkingfiets in een handomdraai in een elektrische fiets kunt veranderen. De voor- en nadelen van de afzonderlijke systemen vindt je in het overzicht. Je kan alles lezen over E-bikes op de E-bike pagina's van onze blog.
De voorwielaandrijving is de goedkope instap in de wereld van de Trekking E-bikes, maar wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt. De elektromotor wordt in de naaf van het voorwiel ingebouwd en is dankzij zijn eenvoudige ontwerp zeer gemakkelijk achteraf aan te brengen. Een ander voordeel is het feit dat praktisch elke uitrusting kan worden gebruikt. De nadelen zijn echter talrijk: naast het lompe uiterlijk wordt het frame zwaar belast door de plaatsing op het voorwiel en kan het zelfs breken. Bovendien worden de stuureigenschappen sterk beïnvloed door het hogere gewicht en het motorvermogen, wat zorgt voor een rijervaring waar je meer dan een beetje aan moet wennen. Om deze reden wordt de voorwielmotor momenteel slechts zelden door fabrikanten gebruikt en is hij dus eerder te vinden op achteraf gemonteerde fietsen.
Hier bevindt de aandrijfeenheid zich direct achter de trapas van de trekking E-bike en dus heel dicht bij het zwaartepunt, wat bijdraagt tot een betere gewichtsverdeling en dus ook een aangenamere rijervaring. Bovendien komt de middenmotor overeen met de meest "natuurlijke" manier van fietsen, aangezien de kracht ook in de trapas wordt opgewekt. De in het midden gemonteerde motor is echter de meest complexe variant en veroorzaakt hogere productiekosten door de integratie van het frame. Maar: middenmotoren zijn meestal aangenaam stil en overtuigen met een hoge mate van efficiëntie.
Dit type aandrijving maakt altijd gebruik van een naafmotor die in de naaf van het achterwiel is geïntegreerd. Door hem aan de achterkant te bevestigen, verschuift het zwaartepunt naar achteren, wat bevorderlijker is voor een sportieve rijstijl, vooral op hellingen en in natte weersomstandigheden. Voor trekking-pedelecs is de achterwielmotor de meest gebruikelijke keuze voor de aandrijving, samen met de middenmotor, en maakt energieterugwinning door recuperatie mogelijk. Een nadeel is echter de grote inspanning die nodig is om het achterwiel te verwijderen, alsmede het lage versnellingsbereik van de elektrische fietsen, die vaak alleen worden aangeboden met derailleurversnellingen of naafversnellingen met drie versnellingen.
De verscheidenheid aan fabrikanten op de E-bike markt groeit van dag tot dag. Zelfs Trekking E-bikes maken gebruik van een breed scala aan motorsystemen van verschillende fabrikanten. De verschillen die van belang zijn voor de aankoop, zitten vooral in het maximumvermogen, de efficiëntie/effectiviteit, het geluidsniveau, het gewicht en het koppel. De populairste merken op de markt zijn momenteel Bosch, Yamaha en Shimano, gevolgd door Panasonic, Brose, TranzX en Impulse, alsmede andere kleinere fabrikanten zoals BionX, Xion, Syno Drive en TQ. Bosch domineert momenteel de markt met zijn Active Line System, dat op talrijke modellen van bekende E-bike fabrikanten kan worden gevonden. De Active-versie maakt indruk met zijn soepele loop en grote actieradius, terwijl de motoren met de Performance Line-motor meer koppel en vermogen hebben. Maar Shimano heeft sinds 2019 ook weer een tandje bijgezet met een nieuwe motor. De STEPS E6100-aandrijving is in alle opzichten een verbetering ten opzichte van de E6000: De accu's worden kleiner en krachtiger en bieden niet alleen meer actieradius, maar hebben ook een langere levensduur, aldus Shimano.
In tegenstelling tot de City E-bike, die met zijn lage instap frame vaak meer gericht is op dames en senioren, zijn Trekking E-bikes interessant voor elke leeftijdsgroep die geïnteresseerd is in sport en vrijetijdsbesteding. De grote veelzijdigheid maakt de trekking E-bike tot een perfecte Allrounder, maar hij komt pas goed tot zijn recht op lange tochten. Het versterkte frame is niet alleen bestand tegen het hogere gewicht van de aandrijving, maar bergt ook talrijke kilo's bagage op die tijdens trektochten regelmatig opduiken. De extra aandrijfkracht kan het hoge gewicht gemakkelijk aan en maakt een actieradius tot 150 kilometer op één acculading mogelijk.
Voor het overige is een Trekking E-bike de juiste keuze voor iedereen die van de natuur wil genieten of een veelzijdige allrounder zoekt voor alle gelegenheden - of het nu gaat om kleine toertochten, de weg naar het werk of de dagelijkse boodschappen - bijna geen enkele fiets is zo veelzijdig als de Trekking E-bike. Daarnaast is er de grote verscheidenheid aan modellen en modelvarianten die momenteel door de fabrikanten worden aangeboden. Naast talrijke uitrustingsvarianten zijn ook verschillende framevormen standaard, om tegemoet te komen aan de individuele eisen van verschillende bevolkingsgroepen. Het klassieke diamantframe is de herenvariant, terwijl het trapeziumvormige frame met zijn schuine bovenbuis meer gericht is op vrouwen die op zoek zijn naar een E-bike met een lagere standover-hoogte. Het reeds genoemde lage instap frame wordt ook vaak aangetroffen op touring e-bikes en maakt de fiets nog beter geschikt voor de stad. Het is veel gemakkelijker om op en af te stappen en het is gemakkelijker voor oudere mensen en fietsers met beperkte mobiliteit om op en af te stappen. Hoewel de meeste fietsen dames- of herenfietsen zijn, zijn er ook uniseks E-trekkingfietsen verkrijgbaar. Ze zijn een goede keuze, vooral als meerdere gezinsleden de elektrische fiets zullen gebruiken.
Net als op veel andere gebieden geldt ook voor Trekking E-bikes: voor geld koop je kwaliteit. En goede kwaliteit is een investering die meer dan waard is, omdat ze over het algemeen robuuster zijn en minder onderhoud vergen dan de meeste andere soorten fietsen. Stabiele framevormen, moderne lithium-ion accu's met een hoog aantal watt-uren, betrouwbare motortechniek van professionele fabrikanten en schakelcomponenten van topmerken als Shimano vormen de basis voor een fiets waar je met gemak je hele leven op kunt fietsen.
Eindelijk zijn ze er: de Trekking E-bikes van het nieuwe seizoen vinden langzaam maar zeker hun weg naar de Nederlandse en Belgische fietsenhandel en daarmee natuurlijk ook naar onze markt. Talrijke fabrikanten hebben hun productgamma herzien en uitgerust met nieuwe technologieën en componenten om nog meer rijplezier, hogere reeksen en een lager gewicht van de fietsen te bereiken. De nieuwe Bosch Powertube-accu, die sinds het modeljaar 2018 door veel fabrikanten wordt gebruikt, komt daarbij goed van pas. Dankzij de compacte afmetingen kan de accu volledig in de onderbuis worden geïntegreerd, zodat hij niet alleen optisch aantrekkelijk is opgeborgen, maar ook beter beschermd is tegen stof, water en vuil. De Duitse fabrikant Stevens heeft bijvoorbeeld bijna zijn hele assortiment E-bikes herzien en nieuwe modellen ontwikkeld met bijpassende frames waarin de Powertube-batterij is geïntegreerd.
Haibike vertrouwt ook op de slanke accu voor zijn populaire Trekking-modellen in de Bosch versie, die in samenwerking met de Performance CX motor zorgt voor een krachtige, dynamische aandrijving. Een andere innovatie van Bosch is het eerste ABS-systeem voor fietsen. Het eerste standaard antiblokkeerremsysteem voor e-bikes zal in de herfst van dit jaar beschikbaar zijn en zal helpen om veilig tot stilstand te komen, zelfs op gladde oppervlakken met minder grip. Gebaseerd op het reeds bestaande ABS-systeem voor motorfietsen van het grote concern, komt er een combinatie van ABS op de voorrand en een controle om het achterwiel op te tillen, waardoor de veiligheid bij diverse rijmanoeuvres en -scenario's merkbaar zal toenemen. Het ABS regelt de remkracht van de voorrem en voorkomt, in combinatie met de lift-off-regeling, dat het achterwiel optilt en over de kop slaat. Voor het E-bike seizoen 2019 zal het systeem voor het eerst standaard aan boord zijn op fietsen van Riese & Müller, Centurion, Flyer en Kalkhoff. De technologie is niet alleen veiliger, de bediening is ook eenvoudiger geworden. De displays van de E-bikes komen opgeruimd over, ze kunnen zonder tijdrovende instructie worden bediend en op veel E-bikes is de bedieningseenheid los van het display naast het stuur geplaatst. Dit betekent dat je de handgrepen niet hoeft los te laten om de versnellingen of ondersteuningsniveaus aan te passen. Sinds 2018 kunnen veel boordcomputers worden bediend via smartphones en de bijbehorende apps.
Met de komst van de nieuwe modellen in de handel, moet er natuurlijk ook ruimte worden gemaakt in het magazijn. Dit betekent: fietsenwinkels bieden de stopgezette modellen tegen gereduceerde prijzen aan, omdat de opvolgers al in de startblokken staan. Daarom is het voor koopjesjagers het perfecte moment om aan het eind van elk seizoen eens rond te kijken op onze markt en in de uitverkoop nog wat goedkope restvoorraad op te pikken. Omdat de modellen van vorig jaar nog lang niet verouderd zijn. De fabrikanten ontwerpen hun fietsen niet elk jaar opnieuw, maar geven ze vaak alleen een nieuw uiterlijk en nieuwe onderdelen. Dit betekent voor de consument: houd jouw ogen open voor nieuwe koopjes en vergelijk de nieuwe modellen met de oude. Dit is hoe je geld kunt besparen bij de aanschaf van een nieuwe trekking E-bike.
De trend van E-bikes is ongebroken en Trekkingfietsen zijn populairder dan ooit. Dus als je al een tijdje met het idee van een Trekkingfiets speelt voor uitgebreide fietstochten en uitstapjes met vrienden en familie, kun je zeker meteen voor een Trekking E-bike gaan. De keuze is enorm, het prijsniveau daalt naarmate de kwaliteit toeneemt en de betrouwbaarheid stijgt en stijgt. Als je overweldigd bent door de verscheidenheid aan merken en modellen, kan je jouw persoonlijke wensen voor een Trekking E-bike eenvoudig invoeren op BikeExchange en de resultaten vergelijken. Op onze marktplaats vindt je een grote selectie van alle bekende merken zoals Haibike, Cube en Bergamont, actuele modellen met de nieuwste technologieën, maar ook supergoedkope restvoorraden van het voorgaande jaar, die vooral voor beginners interessant kunnen zijn. Zowel Trekkingfietsen voor heren als modellen met trapezeframes en lage instapframes voor dames laten niets te wensen over. Je kan bij ons kopen, hetzij rechtstreeks via online aankoop, hetzij rechtstreeks in de winkel bij de dealer. De dealer kan je ook via e-mail of telefoon het beste advies geven en je vertellen welk model het beste bij je past.