5 resultaten
Wie kent niet het vervelende gezicht van een lekke band? Natuurlijk, altijd op een ongelegen moment, vooral als je haast hebt, het bijna regent of je gewoon "snel..." wilde. In het beste geval is jouw band alleen leeggelopen en niet lek!
Om jouw motor zo snel mogelijk weer op de weg te krijgen, heb je een luchtpomp nodig. Maar niet elke fietspomp is geschikt voor elke gelegenheid. Fietspompen kunnen worden onderverdeeld in vier categorieën. Naast de voetpompen zijn er handpompen en minipompen voor onderweg, en CO2-pompen. Het vierde type fietspomp heeft niets te maken met fietsbanden; voor luchtgeveerde vorken heb je een verende vorkpomp of schokdemperpomp nodig. Hier leggen we uit welke pomp de juiste is voor welk doel.
Je kunt lekke banden snel en betrouwbaar oppompen met een voetpomp. Deze pompen hebben voetkussentjes onderaan waar je met beide voeten op staat. Zo blijft de pomp op de grond en heeft je jouw handen vrij om de hendel te bedienen. Deze pompen hebben een groot luchtvolume, daarom werken ze zo snel en kunnen ze veel meer druk genereren dan een handpomp.
Aangezien voetpompen met een slang aan het ventiel worden bevestigd, is er geen risico dat de pomp verbogen raakt of zelfs het ventiel breekt, zoals bij handpompen het geval is. Voetpompen zijn gemaakt van metaal of sterke, onbreekbare kunststoffen, zodat ze uiterst duurzaam zijn en je vele jaren goede diensten zullen bewijzen. Ze worden op het ventiel geschroefd of geklemd, zodat je met beide handen kunt pompen.
De meeste fietspompen van dit type zijn uitgerust met een manometer, zodat je de bandenspanning nauwkeurig kunt regelen. Veel voetpompen hebben geïntegreerde ventieladapters voor verschillende ventielen, wat vooral een voordeel is als er fietsen met verschillende systemen in een huishouden zijn. Door hun hoge prestaties zijn deze fietspompen ideaal voor gebruik thuis, vooral wanneer de banden van het hele gezin moeten worden opgepompt voor een fietstocht. Vanwege hun grootte en gewicht zijn ze niet geschikt voor gebruik op de weg. Een handpomp is veel praktischer in een zadeltas of rugzak.
Je bent onderweg of op een fietstocht en je merkt een kritieke daling van de druk? In dit geval biedt een handpomp snelle hulp. Je kunt kiezen tussen een pomp met een langer frame of een minipomp. Terwijl een framepomp, zoals de naam al zegt, aan het frame wordt bevestigd, is een minipomp zo klein dat hij gemakkelijk in een rugzak of fietstas of in een zak van een jersey kan worden opgeborgen. Beugels voor frame-fietspompen worden vaak permanent aan stadsfietsen of toerfietsen gelast, of er wordt een beugel geleverd bij een apart aan te schaffen pomp.
Minipompen kunnen ook met een beugel aan de fiets worden bevestigd. Of ze nemen weinig ruimte in de bagage in. Ze scoren ook punten voor hun lage gewicht. Als je de pomp wilt gebruiken voor wielerwedstrijden of wedstrijden, moet je erop letten dat hij een tweekamersysteem heeft, d.w.z. dat hij onder spanning en druk pompt, want hier telt natuurlijk elke seconde. Bovendien moet de maximaal haalbare druk zo hoog mogelijk zijn; sommige minipompen kunnen tot 12 bar halen. Een geïntegreerde klemhendel die de pomp op het ventiel houdt, maakt het oppompen van de fietsbanden merkbaar eenvoudiger. Deze kenmerken zijn natuurlijk niet alleen een voordeel in wedstrijden, ze maken ook jouw leven gemakkelijker tijdens vrijetijdsritten of op weg naar jouw werk.
Deze pompen zijn ontworpen voor gebruik met slechts één type ventiel, zodat je de pomp moet kopen die bij het ventiel past en nieuwe binnenbanden die bij de pomp passen. Om ervoor te zorgen dat de minipomp flexibel kan worden gebruikt, ongeacht welk ventiel je voor je hebt, zijn er speciale adaptersets.
Als je graag verlost bent van het vervelende handwerk om banden op te pompen, dan zijn CO2-fietspompen de juiste keuze voor je. Eigenlijk is een CO2-pomp niet veel meer dan een kooldioxidepatroon voorzien van een adapter voor een fietsventiel.
De patronen van de meeste fabrikanten bevatten 10g, 12g of 25g CO2. Je hebt de keuze tussen twee varianten. De goedkopere CO2-pompen pompen een band binnen enkele seconden in één keer op met de gehele inhoud. Bij de duurdere modellen kunt je de luchtdruk en dus ook de bandenspanning zeer fijn afstellen.
In elk geval moet je ten minste één reservepatroon bij de hand hebben of een CO2-pomp kiezen die ook de mogelijkheid biedt om met de hand te pompen. Je wilt immers net zo min stranden met een lekke band en een gebruikte cassette als met een lekke band.
Deze fietspompen vallen ook in de categorie minipompen, d.w.z. dat ze in jouw jersey of broekzak passen en ook geschikt zijn als permanente metgezel in jouw zadeltas. Net als bij de zuiver handbediende minifietspompen moet de pomp op het ventiel passen. Trouwens, veel van de CO2-patronen zitten in warmte-isolerende hulzen. Dit is niet bedoeld als versiering of als gimmick, maar om jouw vingers te beschermen tegen de aanzienlijke kou die gepaard gaat met het legen van de patroon.
Deze pompen zijn van bijzonder belang voor mountainbikers. Bij het rijden over ruw terrein en over heuvels en dalen, zouden hun schouders en nekken snel roet in het eten gooien als de vork niet goed geveerd was. Veel mountainbikes hebben daarom een luchtgeveerde voorvork, die een doorslaggevende rol speelt bij het rijcomfort. Deze vorken worden ook steeds meer aangetroffen op trekkingfietsen.
Deze vering moet natuurlijk nauwkeurig worden afgesteld volgens de specificaties van de fabrikant, maar ook op het gewicht en de rijstijl van de berijder. Aangezien de afstelling hier bijzonder fijn moet zijn, worden demperpompen op de klep geschroefd en niet gewoon aangesloten. De kleppen zijn zo ontworpen dat er geen of althans slechts weinig lucht ontsnapt wanneer de pomp wordt verwijderd. Sommige kleppen hebben ook een ontlastklep waar te veel opgepompte lucht weer kan worden vrijgelaten. Een manometer is bij deze pompen onontbeerlijk, want een luchtveringvork is niet erg bruikbaar als hij verkeerd gevuld is. De druk moet regelmatig worden gecontroleerd omdat deze verandert met de buitentemperatuur of als gevolg van schokken. Bovendien verliest een ophanging, net als een band, na verloop van tijd gewoon wat lucht.
Gemakshalve zijn schokventielen meestal gestandaardiseerd, zodat de meeste schokpompen op bijna alle luchtgeveerde vorken passen. Als je niet zeker weet of een pomp op jouw fiets past, neem dan contact op met een van onze dealers. Zij zullen je graag adviseren voordat je tot aankoop overgaat.
Voor alle fietspompen geldt dat je ervoor moet zorgen dat de pomp op de ventielen van jouw banden past. Er zijn drie gangbare ventielen, het Sclaverand ventiel, ook wel Frans ventiel of raceventiel genoemd, het Dunlop ventiel, en het Schrader, of Auto ventiel. Terwijl veel sportfietsen, zoals mountainbikes of racefietsen, buizen met Sclaverand ventielen gebruiken, worden Dunlop of Auto ventielen vaak aangetroffen op vrijetijdsfietsen en kinderfietsen. Als je niet zeker weet welk type ventiel je op jouw fiets zult aantreffen, laat dan een fietsenmaker bij je in de buurt even kijken. Op BikeExchange vindt je tal van gespecialiseerde dealers die je advies kunnen geven.
Je kan het zekere voor het onzekere nemen met een voetpomp die op verschillende ventielen past of met een set ventieladapters. Om er zeker van te zijn dat de bandenspanning juist is, kunt je een pomp met een geïntegreerde drukmeter of een aparte luchtdrukmeter gebruiken.
Hoe hoog de bandenspanning moet zijn, hangt af van verschillende factoren, zoals het type fiets, de binnenband en het gewicht van de berijder. Maar je kunt natuurlijk testen met welke bandenspanning je het liefst rijdt. Op oneffen terrein is een beetje minder druk aan te bevelen, omdat de band dan beter kan meegeven en minder snel beschadigd raakt. Minder druk zorgt ook voor extra vering. Een beter opgepompte band biedt minder rolweerstand, waardoor de fiets gemakkelijker te berijden is. De permanente slijtage van de banden wordt verminderd door voldoende druk. Als het karkas zijdelings scheurt omdat het voortdurend geknikt wordt, is de druk gedurende lange tijd niet voldoende geweest.
Zonder iemand hier te willen beledigen - als je op de fiets stapt, kun je door naar achteren te kijken zien of de band is opgepompt volgens je gewicht. Als de achterband het begeeft, kan het zijn dat je de fietspomp opnieuw moet gebruiken. De door de fabrikant aanbevolen spanning staat op de band vermeld.
Als je onderweg last krijgt van een lekke band wil je je band snel verwisselen en daarna met een goed gevulde band verder fietsen. Zorg daarom ook altijd voor een goede, compacte pomp voor onderweg. Er zijn ook pechpompjes met drukmeter. Belangrijk is het vooral dat je genoeg lucht in je banden krijgt onderweg. Er zijn voor onderweg ook handige pompje die met een patroon werken. Deze zijn compact en je blaast er binnen een paar seconden genoeg lucht in je band om verder te kunnen rijden.
Wij bevelen een voetpomp aan voor thuisgebruik en ook een minipomp, handbediend of met een CO2 patroon voor onderweg. Voor een luchtgeveerde vork heb je ook een schokdemperpomp nodig.
In de aanbiedingen van onze dealers is jouw nieuwe pomp zeker opgenomen. Je kunt deze controleren en kopen bij een rijwielhandelaar bij je in de buurt; dit is vooral aan te bevelen als je niet zeker weet welke ventielen jouw banden hebben. Of je bestelt ze rechtstreeks op onze online marktplaats en bent goed uitgerust voor de volgende pech. Voor de zekerheid kunt je ook pompaccessoires en vervangende binnenbanden aan jouw winkelwagen toevoegen.