Fietsverlichting is essentieel voor de verkeersveiligheid omdat het zorgt voor zichtbaarheid in het donker en ongelukken voorkomt.
41 resultaten
Als je fiets geen vast geïnstalleerde lichtbronnen heeft, is het belangrijk dat je zelf voor voldoende verlichting zorgt.
Als dit het geval is en een fietslamp de test van de Bundesanstalt für Motorverkehr heeft doorstaan, krijgt deze een testnummer en het keurmerk "StVZO-goedgekeurd". Alle lampen die dit keurmerk niet dragen, zijn in Duitsland niet toegestaan op de openbare weg!
De wet bepaalt ook dat de lichtbron "permanent bevestigd" moet zijn aan de fiets, hoewel dit niet nader wordt gedefinieerd. Racefietsen die minder dan 11 kg wegen zijn vrijgesteld van deze regelgeving; adequate fietsverlichting mag alleen worden meegenomen, maar mag niet permanent worden geïnstalleerd. Hetzelfde geldt voor (race)fietsen tijdens een competitief sportevenement.
Naast de witte koplamp aan de voorkant en het rode achterlicht moeten fietsen die verkeersgeschikt moeten zijn, verschillende reflectoren hebben. Een aantal daarvan is verplicht, namelijk een witte aan de voorkant en twee rode aan de achterkant, die op een voorgeschreven hoogte moeten worden aangebracht. Verder zitten er gele op de pedalen die naar voren en naar achteren wijzen. Er zitten ook gele op de wielspaken, 180° gedraaid.
Zoals ik al zei, gelden al deze regels op de openbare weg. Als je off-road rijdt, maak je je eigen regels, hier is het vooral je gezichtsvermogen dat telt. We zullen natuurlijk ook andere belangrijke punten uitleggen die je in overweging moet nemen bij het kopen van je fiets:
De helderheid van een lichtbron wordt gemeten in lux, soms ook in lumen. Hoe hoger de waarde, hoe helderder de lamp. De wet schrijft een verlichtingssterkte van minstens 10 lux voor. De waarde mag echter niet te hoog zijn, omdat tegenliggers niet verblind mogen worden. Je kunt dit ook beïnvloeden wanneer je de lamp op de motor monteert door de hellingshoek zo in te stellen dat de lamp naar de grond voor je wijst, maar niet naar tegemoetkomend verkeer.
Natuurlijk heb je veel licht nodig voor off-road rijden 's nachts of in afgelegen gebieden, daarom hebben veel lampen verschillende helderheidsniveaus of verstelbare lichtkegels waarmee je in elke situatie goed zicht houdt.
Bij veel fietsachterlichten kun je kiezen tussen continue werking en verschillende knipperstanden. Maar let op: in Duitsland zijn knipperlichten verboden op fietsen omdat ze andere weggebruikers kunnen irriteren. Zulke lichten zijn meer een gimmick dan dat ze relevant zijn voor de veiligheid!
LED-fietslampjes zijn tegenwoordig de favoriete lichtbron. Ze zijn misschien iets duurder dan halogeenlampen, maar de voordelen zijn duidelijk. Ze verbruiken aanzienlijk minder energie, zijn verkrijgbaar in vele helderheidsniveaus en kleuren en zijn vrijwel onverwoestbaar. Zelfs als afzonderlijke LED-segmenten uitvallen, betekent dit niet dat je helemaal in het donker zit.
Dankzij LED-technologie kunnen fabrikanten veel licht in een kleine ruimte stoppen en deze fietslampjes zijn dan ook echte vlieggewichten.
Zelfs het Duitse verkeersreglement (StVZO) is gemoderniseerd en sinds enkele jaren is het toegestaan om fietsverlichting op batterijen of oplaadbare accu's te gebruiken. Dit was niet altijd het geval. Maar ze bestaan nog steeds, de goede oude dynamo's met het bijbehorende verlichtingssysteem. Als je zo'n systeem op je fiets hebt, ben je goed uitgerust. Natuurlijk voldoet het ook aan de "regel van de vaste bevestiging". Let er echter wel op dat de fietsverlichting niet meteen uitgaat als je stopt, bijvoorbeeld voor een rood licht.
Nieuwere systemen blijven zelfs zonder aandrijving nog een paar minuten branden, wat essentieel is in het verkeer! Een schemersensor is ook erg praktisch, want die zorgt ervoor dat je fietsverlichting wordt geactiveerd zonder dat je je er zorgen over hoeft te maken. Een andere optie is fietsverlichting op batterijen. Zolang je genoeg reservebatterijen bij je hebt, zijn ze een goede keuze. Fietslampjes met oplaadbare batterijen zorgen voor vele uren fietsplezier. Hier kun je beslissen of je op de klassieke manier wilt opladen met een kabel uit een stopcontact of via een micro-USB-aansluiting. Om ervoor te zorgen dat je niet onverwacht in het donker zit, is een oplaadindicator een geweldige functie van deze lampjes.
Het is mogelijk en ook toegestaan om een combinatie van verschillende energiebronnen te gebruiken, bijvoorbeeld een dynamolamp als voorlicht en een rood oplaadbaar of acculampje als achterlicht. Dit bespaart je de tijdrovende en lastige bedrading van de hele fiets.
Een voordeel van vast gemonteerde fietslampen is dat ze dieven weinig mogelijkheden bieden. Een mobiele fietslamp moet je aansluiten als je je fiets parkeert, dus gemakkelijk te gebruiken bevestigingen zijn een must!
Er zijn verschillende bevestigingssystemen, bijvoorbeeld elastische riemen, universele bevestigingen met bouten, klembevestigingen of insteekbevestigingen, om er maar een paar te noemen. Zorg ervoor dat de lamp niet wegglijdt of losraakt.
Veel fietshelmen hebben een klein rood lampje in het nekgedeelte dat voor extra zichtbaarheid zorgt. Je kunt ook een helmlamp op je helm bevestigen om ervoor te zorgen dat je goed kunt zien als je in de schemering of in het donker op pad gaat. Natuurlijk zijn er ook hoofdlampen, maar aangezien je zeker niet zonder helm op pad gaat, kunnen we hun voordelen op de trail gerust negeren. Als je echter in het donker een binnenband moet verwisselen, is een hoofdlamp een onmisbaar hulpmiddel!
Je vindt een grote selectie fietslampen op onze online marktplaats. Blader door de zoekresultaten en je vindt zeker de juiste lamp. Bestel hem meteen of neem contact op met een van onze dealers bij jou in de buurt, waar je gegarandeerd goed advies krijgt.
Houd er rekening mee dat we hier geen juridisch advies kunnen geven! Als je twijfelt, zoek dan zelf naar andere belangrijke wettelijke vereisten. Je vindt zeker wat je zoekt op het internet, of je kunt het vragen aan je lokale fietsenwinkel. Ter plaatse krijg je deskundige antwoorden op al je vragen!