BEX_Logo_Primary

Onderweg een lekke band verwisselen kan vervelend zijn, maar het is waarschijnlijk iets dat elke motorrijder wel eens moet doen. Hoewel het aan te raden is om een handpomp bij je te hebben in geval van een lekke band, is het formaat en de onhandige vorm voor veel rijders onbetaalbaar, waardoor ze vaak kiezen voor een CO2-patroon en pomp.

CO2-patronen zijn veel kleiner en lichter dan een handpomp en passen gemakkelijk in een zadeltas of truienzak. De patronen zijn gevuld met samengeperste lucht en kunnen een lekke band binnen enkele seconden en met weinig inspanning oppompen. Het nadeel van het gebruik van cartridges in plaats van een handpomp is dat als je het fout doet, er geen weg terug is - als de lucht eenmaal uit de cartridge is, is het klaar. Als je dus CO2-patronen gebruikt of overweegt om over te stappen, is het belangrijk dat je weet hoe je ze correct gebruikt, anders kan die lekke band veranderen in een taxirit naar huis, een telefoontje naar je partner voor een lift of, erger nog, een lange wandeling met je fietsschoenen.

fullpage how-to-use-co2-cartridg

Wat u moet weten voordat we beginnen

Hier zijn een paar basistermen die je zullen helpen bij het proces dat hieronder wordt beschreven.

CO2-patroon: Kleine metalen container met samengeperst CO2.

CO2 opblazer: Gereedschap waarin de CO2-patroon past, dat aan het ventiel van de binnenband wordt bevestigd en waarmee de band wordt opgepompt. CO2-patronen kunnen in het CO2-opblaasapparaat worden geschroefd of erin worden gedrukt om CO2 vrij te geven.

Met of zonder schroefdraad: Zoals de naam al zegt, hebben CO2-patronen schroefdraad of geen schroefdraad. Patronen met schroefdraad worden in de opblaaskop geschroefd, terwijl CO2-patronen zonder schroefdraad er gewoon in worden gedrukt. Patronen zonder schroefdraad zijn niet zo betrouwbaar als patronen met schroefdraad en komen minder vaak voor, maar welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat de CO2-patronen passen bij het vulstuk.

Debietregeling: Sommige CO2-opblaassystemen en pompen hebben een 'debietregeling', die de hoeveelheid CO2 die in de band terechtkomt matigt. Bij apparaten zonder debietregeling is het alles of niets.

PSI: Meeteenheid voor druk. Gemeten in 'Pounds per Square Inch'.

Voorbereiding

We gaan meteen beginnen met het oppompen van de band met een CO2-patroon, maar als je wilt weten hoe je in zes eenvoudige stappen een band verwisselt, lees dan ons artikel Hoe verwissel ik een lekke band.

Doe om te beginnen wat lucht in je binnenband voordat je hem op het wiel legt. Zo krijgt de binnenband wat vorm voordat je hem in het wiel probeert te leggen. Je kunt erin blazen als een ballon of als je een CO2 inflator hebt, kun je er voorzichtig een beetje lucht in doen.

Zodra je de binnenband weer op het wiel hebt geplaatst en de band op zijn plaats zit, is het belangrijk om te controleren of er geen spoor van de binnenband is. Werk je weg rond het wiel door de band goed in de velg te duwen om ervoor te zorgen dat de binnenband niet wordt afgekneld wanneer hij wordt opgepompt.

Het is ook belangrijk om te weten dat zodra de CO2 vrijkomt, de cartridge en de opblaaskop extreem koud worden, dus het loont om handschoenen te dragen of CO2-cartridges met beschermende mouwen te kopen om je handen te beschermen.

Het juiste CO2-opblaasapparaat

fullpage how-to-use-co2-cartridg (1)

Afhankelijk van het type vulstuk dat je hebt, moet je de CO2 cartridge op het CO2 vulstuk schroeven of het CO2 vulstuk op het ventiel van de binnenband schroeven. Bij sommige vulapparaten moet je de CO2-patroon op het vulstuk schroeven en vervolgens de kop van het vulstuk op het ventiel drukken om de CO2 vrij te geven. Bij andere apparaten komt de CO2 vrij zodra je de CO2-patroon op het vulstuk schroeft. In dat geval moet het eerst op het ventiel worden aangesloten. Controleer welk vulstuk je hebt en gebruik het overeenkomstig.

Het vulproces

fullpage how-to-use-co2-cartridg (2)

Het oppompen gaat snel, binnen een paar seconden. De bandenspanning die elk CO2-patroon kan bereiken, hangt af van de grootte van het patroon en hoe goed je het proces uitvoert. CO2-patronen zijn er normaal gesproken in de maten 16g, 20g en 25g. Zie hieronder voor een indicatie van de bandenspanning op basis van de grootte van het patroon.

CO2 Inflatie schema

Band Type

Maat

16 gram Co2

20 gram Co2

25 gram Co2

Road

700 x 23c

130 psi

78 psi (2 banden)

90 psi (2 banden)

Road

700 x 28c

88 psi

106 psi

125 psi

Cross

700 x 35c

58 psi

70 psi

80 psi

MTB

26 x 2.4

27 psi

32 psi

41 psi

MTB

27.5 x 2.25

22 psi

26 psi

32 psi

MTB

29 x 2.1

31 psi

43 psi

46 psi

Het kan zijn dat je de hoeveelheid CO2 die je in de binnenband gooit moet matigen. De grotere patronen kunnen de binnenband overmatig oppompen, waardoor deze barst. Houd tijdens het oppompen contact met de band en let goed op. Als de band stevig is, is het tijd om te stoppen met oppompen. Het is moeilijk om precies te weten hoeveel te veel is als je het op de tast doet, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het is om te weten wanneer de band de gewenste spanning heeft.

Als je klaar bent met het oppompen van je band, haal dan de lege CO2-patroon uit het CO2-opblaasapparaat en stop hem in je jaszak of in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Laat het niet aan de kant van de weg liggen zodat iemand anders het kan oprapen.

De volgende dag zul je meer dan waarschijnlijk merken dat je band binnen 24 uur lek is (of goed op weg is om lek te raken) omdat CO2 sneller uit je band lekt dan lucht. Vergeet dus niet je band op te pompen voor je volgende rit.