BEX_Logo_Primary

Trek Fully's

Met een Specialized Fully koop je geconcentreerd trailplezier op twee wielen. Met innovatieve technologieën en veerkrachtige frames zijn de Californiërs een van de populairste adressen als het gaat om hoogwaardige full suspension fietsen.

17 resultaten

Artikel
17 van de 17
wordt weergegeven

Wat je moet weten over de Fully

Volledig geveerde Mountainbikes worden Fully of Fullsuspension Mountainbike genoemd. Naast de verende voorvork hebben ze ook vering op de achterdriehoek om het frame beter te beschermen tegen schokken op het achterwiel. Net als bij andere Mountainbikes zijn de frames hoofdzakelijk gemaakt van aluminium of carbon. Fietsen van staal of titanium zijn zeldzamer en meestal vrij duur, maar worden gekenmerkt door een extreem hoge sterkte en stijfheid. Met name de lichtgewicht carbonframes helpen de fietsen steeds meer gewicht te verliezen, zodat ze nu nog maar tussen 11 en 16 kg wegen. Dit maakt zelfs alledaagse ritten naar het werk en tochten door eenvoudig terrein comfortabel met de volledig geveerde Mountainbikes. Het maakt niet uit voor welk doel je een MTB Fully zoekt, wij hebben zeker het juiste aanbod voor je in onze grote online fietswinkel. Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om de juiste fiets voor je te vinden uit de verwarrende selectie van honderden fabrikanten.

De favoriete omgeving van een Fully MTB is zwaar terrein. Met een veerweg tot 200 mm bij de voor- en achterschokdempers vormen zelfs de ruigste klappen geen probleem. Dit beschermt niet alleen de gewrichten en de kracht bij een langdurige afdaling, maar vermindert tegelijkertijd de spanning op het materiaal. Een andere ontwikkeling van de laatste jaren is de overstap naar de 29 inch wielmaat, die een nog stabieler rijgedrag mogelijk maakt. De 29er Fullys lopen nog soepeler en absorberen de schokken nog beter, wat meer grip en dus hogere snelheid oplevert, vooral in ruw terrein.

Hardtail vs. Fullsuspension MTB

Een Fullsuspension houdt in dat een fiets een voor- en achterwielophanging heeft. Een fiets met enkel vering vooraan heet een Hardtail. Deze Hardtail is dus een stijvere uitvoering. Meestal is het zo dat voor Downhill races de Fullsuspension fietsen worden gebruikt. Cross country races werden gewoonlijk op Hardtails gereden. Tegenwoordig geven veel fietsers de voorkeur aan een Fullsuspension wanneer het gaat om een variëteit van technieken. Het is niet altijd zo dat de Fullsuspension Mountainbike comfortabeler is dan de Hardtail. Het comfort wordt namelijk ook bepaald door de geometrie van de fiets. Een achterdemper, zoals bij de Fullsuspension, vang veel trillingen en schokken op, maar de rug kan belast blijven. Dit kan dan weer komen door de positie van het zadel en het stuur. Voor velen is een 29'er een meer comfortabele fiets dan bijvoorbeeld een 27,5'er.

Alle feiten over de MTB Fully in een oogopslag

  • Stevig frame gemaakt van hoogwaardige materialen

  • Laag zwaartepunt met rechte zithouding

  • Geveerde voorvork en schokdemper met grote veerweg (meestal >120 mm)

  • Grote, spanningsbestendige schijfremmen

  • Derailleurversnellingen met maximaal 3 kettingbladen

Oorspronkelijk werden volledig geveerde Mountainbikes uitsluitend ontwikkeld voor downhillgebruik, maar nu zijn ze te vinden in elke Mountainbike-discipline. Of het nu gaat om de steilste afdalingen in de downhill, bergop in de beste all-mountain stijl of behendige trails door het bos - de voorheen stijve bolides ontwikkelen zich tot echte allrounders in de off-road sector. Zelfs op het gebied van crosscountry en marathon, de parade disciplines van de hardtail, vind je steeds vaker Fully MTB's. Verbeterde framegeometrie, lichtere materialen en efficiëntere onderdelen maken het mogelijk. Het beste voorbeeld zijn de moderne dempingssystemen waarbij de veerweg individueel kan worden ingesteld. Hierdoor kan de vering worden aangepast aan de ondergrond en de helling, zodat je snel en gemakkelijk kunt schakelen tussen stevige prestaties bergop en snel afdaalplezier. Het topgamma biedt zelfs elektronische ophangingssystemen die automatisch de helling detecteren en de demping dienovereenkomstig aanpassen. Als je echter een Fully in deze categorie wilt kopen, zit je al in het prijssegment van een nieuwe compacte auto.

Dempingssystemen in een oogopslag

De voorvering of demping van een Fully bevindt zich in de vork (verende voorvork). Het werkt ofwel via lucht, ofwel via een stalen veer die uitzet na te zijn samengedrukt door een weerstand onderweg. Luchtvering is zeer licht en kan met het juiste gereedschap nauwkeurig worden afgesteld, zodat de vering van de Fully MTB ook aan het lichaamsgewicht wordt aangepast. Stalen veren daarentegen worden meer aangetroffen op goedkopere Mountainbikes of downhill-fietsen met een grote veerweg. De voordelen zijn hun duurzaamheid en robuustheid en hun fijne reactiegedrag.

De ophanging van de schokdemper wordt uitgevoerd in verschillende ontwerpen, afhankelijk van de fabrikant en de technologie. Het belangrijkste doel is om naast het absorberen van schokken ook de krachtoverbrenging te optimaliseren, zodat geen overbodige pedaalkracht door de schok wordt opgeslokt en de aandrijving zich neutraal gedraagt. De krachtinvloeden van de rem en de trapas moeten dus door de achterschokbreker worden geïsoleerd of op zijn minst tot een minimum worden beperkt. Een overzicht van de verschillende types:

  • Single pivot: Hier is de achterste driehoek van de MTB Fullsuspension via een scharnier verbonden met het hoofdframe en draait rond een centraal lager op ongeveer de hoogte van het middelste kettingblad wanneer de vering wordt ingetrapt. Het grote voordeel van dit systeem is een uiterst gevoelige respons, maar je moet het stellen met een lagere stijfheid en een gebrek aan neutraliteit van de aandrijving.

  • Multi-link: Bij de multilink is de achterste driehoek op vier lagerpunten met het hoofdframe verbonden, maar de werking is vergelijkbaar met die van de enkele schakel. De scharnieren boven de achtervork zorgen voor extra stabiliteit en dienen om de schokken te beheersen. De voordelen voor de Fully zijn een hogere stijfheid en aandrijvingsneutraliteit, maar het systeem is relatief onderhoudsintensief.

  • Vier-link: De vier-link lijkt eigenlijk op de multi-link, maar biedt een extra scharnierpunt ter hoogte van de liggende achtervork, zodat het achterwiel bij een hobbel recht omhoog kan worden geduwd. Het extra lager maakt het systeem stijver en verhoogt de neutraliteit van de aandrijving, maar terzelfder tijd zijn volgelingen met deze technologie vrij duur en vergen zij veel onderhoud.

  • Virtueel draaipunt: Het VPP-systeem berust niet op een lager, maar op een virtueel draaipunt waarrond de achterste driehoek draait. Dit wordt mogelijk gemaakt door twee gewrichten achter de trapas. Twee andere scharnieren regelen de demping, zodat het pedaal niet stottert en een hoge mate van neutraliteit van de aandrijving als voordelen naar voren komen.

Types of MTB Fully

Race-Fully / Cross-Country

Cross-country is de oorspronkelijke vorm van Mountainbiken en beschrijft het fietsen op natuurlijk gevormde of door de mens aangelegde paden. In officiële races, is eigenlijk alles toegestaan: Boswegen, grindwegen of worteltapijten, het maakt niet uit. Hindernissen op het parcours maken de wedstrijden nog spannender, of het nu gaat om natuurlijk bestaande worteltapijten of door de mens aangelegde rotstuinen. Naarmate de langlaufpaden technisch veeleisender worden, wordt de discipline die vroeger door hardtails werd gedomineerd, steeds meer veroverd door MTB Fullys, die met een veerweg van 80 mm-120 mm voor en achter voor een betere tractie en dus meer controle op moeilijke stukken zorgen. Aangezien moderne Fullys ook steeds meer aandrijvingsneutraal accelereren, kunt je zowel bergaf als bergop constant versnellen zonder kracht en tijd te verliezen door te trappelen. Een lichte, efficiënte aandrijving is nog steeds een voordeel, vandaar dat de steeds populairder wordende enkele aandrijvingen vaak in deze categorie worden aangetroffen. Een andere belangrijke factor voor de cross-country rijstijl is de stuuruitslag, die meestal steiler is dan op een toer Mountainbike om sneller en agressiever te kunnen rijden.

Trail-Fully

De typische trailfiets heeft meer veerweg dan de crosscountryfiets en zoekt een evenwicht tussen een hoge trapefficiëntie bergop en een wendbaar rijgedrag bergaf. Trailfietsen kunnen daarom ook zonder problemen aan crosscountrywedstrijden deelnemen, hoewel ze door hun hogere gewicht meestal een duidelijk snelheidsnadeel hebben, dat ze in veeleisende afdalingen kunnen compenseren met hun grotere veerweg en dus beter rijcomfort.

De veerweg van MTB Fullys voor trailgebruik ligt meestal tussen 120mm en 140mm voor en achter. Sommige fabrikanten hebben ook trail Hardtails in hun gamma die het gebrek aan achterdemping compenseren met bredere banden, maar voor het ultieme plezier op de trail heb je een volledig geveerde Mountainbike nodig. De meeste fabrikanten in deze categorie gebruiken 27,5" en 29" wielen als wielmaat, steeds vaker ook in plus-uitvoering. Dit betekent dat de banden tot 3" breed zijn en dus meer tractie bieden. Wel is een aangepast frame nodig, dat meer bandenspeling biedt en stijvere naven mogelijk maakt. De stuurhoek is vlakker in vergelijking met crosscountry voor een stabielere rit bergaf.

Enduro / All Mountain Bikes

Enduro is de nieuwe trendsport in het Mountainbiken en de parade discipline van de moderne MTB volledig. Bij wedstrijden worden de afdalingen getimed, terwijl voor de afdalingen bergop slechts een maximumtijd geldt die moet worden nageleefd. De winnaar van een wedstrijd is degene die op alle afdalingen de algemeen beste tijd kan neerzetten. Aangezien ook bergop moet worden gereden, moeten de renners over een uitstekende techniek en een sterke fysieke conditie beschikken om de wedstrijden tot een goed einde te brengen. Daarom zijn Enduro-fietsen meer gericht op ervaren bikers die geen problemen hebben met uitdagende sprongen, gevaarlijke afdalingen en technische trails.

Enduro Fullys zijn nog meer op downhill gericht dan trailfietsen, maar bieden redelijke prestaties bergop dankzij geavanceerde dempingssystemen en een hoge neutraliteit van de aandrijving. De veerweg ligt tussen 140 en 170 mm en is ook bittere noodzaak om de soms extreem moeilijke en ruige trails te bedwingen. Een ander kenmerk van de huidige Fully MTB's in de Enduro-serie is een zadelpen die met een druk op de knop omlaag kan worden gezet voor meer bewegingsvrijheid en dus meer rijcomfort bergafwaarts. Als je weer bergop gaat, wordt de zadelpen weer uitgeschoven. De stuuruitslag is nog vlakker dan op een trailfiets.

Downhill Fully / Gravity

Als je echt alleen maar bergaf wilt gaan en dat met veel wraak, dan heb je een bergaf Full nodig. Hier draait alles om de snelste en/of coolste weg naar beneden; rijders komen ofwel met een lift ofwel zelfs te voet naar boven. Naar beneden gaan, hoge drops en sprongen, rotstuinen, schansen en andere hindernissen zijn het plezier van elke downhill rijder.

Een Fully MTB voor downhill sport is getrimd voor alleen downhill en moet een veerweg hebben van minimaal 170mm tot maximaal 210mm. Een langere wielbasis en bredere banden (tot 2,5") zorgen voor stabiliteit en een grote controle, zelfs op het steilste terrein, terwijl grote, krachtige schijfremmen de fiets snel tot stilstand brengen. Voor afdalingen heb je niet echt veel versnellingen nodig, en daarom is het aantal versnellingen meestal beperkt tot 7 met een enkele crank. De standaardwielmaat was vroeger 26" en wordt nu steeds meer vervangen door de tussenmaat 27,5".

Fully of hardtail? De voordelen van de Fully in een oogopslag:

  • Stijver, resistenter frame

  • Betere grip en snelheid in moeilijk terrein

  • Meer comfort en snelheid op steile afdalingen

  • Demping is meer vergevingsgezind voor rij fouten

De vraag of het een Hardtail of een Fully moet zijn, moet door iedereen zelf worden gesteld. De sterke punten van de MTB Fully zijn echter duidelijk. Als je het grootste deel van je tijd off-road doorbrengt, elke berg wilt bedwingen en in bent voor hoge sprongen, kun je niet om Mountainbikes met volledige vering heen. De steeds betere afwerking en uitrusting van deze off-road kolossen maken steeds extremere afdalingen en parcours mogelijk. Momenteel worden de motoren keer op keer tot het uiterste gedreven, vooral door enduro-rijders.

Voorts zijn intelligente dempingssystemen altijd een hot topic. Met de Wolf Ridge en de R3act achterbrug, presenteert Marin een vier-stangs koppeling met een extra schuif in de mono veerpoot, die invloeden van trapbewegingen uitsluit van de demperregeling en zo nog betere prestaties bergop biedt. Orbea heeft de nieuwe Rallon Carbon uitgerust met een asymmetrische veerpoot voor of achter de schokdemper, die de belasting op de bovenbuis en zitbuis beter opvangt en tegelijkertijd genoeg ruimte biedt voor de Fox DHX2 stalen schokdemper. Mondraker daarentegen heeft zijn bestaande Zero veersysteem verbeterd, zodat de schokdemper met Trunnion-mount zowel van onderaf als van bovenaf kan worden bediend.

Kunt je niet wachten om meer te weten te komen over de nieuwste Mountainbikes in 2023? Bekijk dan onze blog! We geven je onze hoogtepunten. En als je in het nieuwe jaar meteen een nieuwe fiets wilt kopen, bent je in onze aangesloten winkel aan het juiste adres. Wij hebben de nieuwste modellen van alle topmerken in de aanbieding, die onze dealers al in hun winkel hebben staan. Interessant voor koopjesjagers: talrijke winkels maken ruimte in hun magazijnen en verlagen de modellen van vorig jaar, zodat je 2022 modellen nu voor veel minder kunt krijgen. Dus houd je ogen open en ontdek elke dag nieuwe aanbiedingen op BikeExchange!

Nadelen Fullsuspension MTB

De Fullsuspension Mountainbike is door zijn meer ingewikkelde bouw iets zwaarder, en ook iets duurder dan een reguliere hardtail. Het brengt ook meer onderhoud mee. Tijdens het klimmen kan energie verloren gaan in de achterdemper, omdat deze altijd iets mee beweegt. Systemen als CTD of Twin Lock kunnen dit echter tegengaan. Ook is het niet aan te raden een Fullsuspension te kopen van onder de € 1000, vanwege de mindere kwaliteit van de dempers en afmontage. Dit heeft een gevolg op de duurzaamheid en rijeigenschap van de fiets. Je investeert beter in het begin wat meer, om grotere kosten op termijn te voorkomen.

Voordelen Fullsuspension MTB

Uiteraard is het grote voordeel dat schokken volledig worden opgevangen met een Fullsuspension. Hobbels, afdalingen, rotsachtige groeven, gladde ondergrond; met een Fullsuspension heb je de fiets volledig onder controle. Zo kun je dus ook accelereren op steenachtige grond, zowel stijgen, dalend als platte grond. De vering van een Fullsuspension is geheel naar eigen inzicht in te stellen. Op deze manier is het mogelijk de vering in te stellen naar persoonlijke voorkeur.

Grote selectie van fietsen in onze online winkel

Je bent er zeker van dat je een fiets voor ruw terrein wilt en wilt nu een Fully kopen? Dan biedt BikeExchange je zeker de juiste keuze. Want op onze online marktplaats kun je terecht voor alle topmerken en alle modellen in elke prijscategorie. Onze filterfunctie aan de linkerkant help je de juiste fiets te vinden: voer jouw persoonlijke criteria in zoals budget, merk of framemateriaal en je krijgt binnen enkele seconden de beste aanbiedingen van de dealers in jouw buurt.