BEX_Logo_Primary

Hardtails

Hardtails zijn de perfecte introductie in de wereld van mountainbiken. Maar ook professionals zweren bij deze racefietsen. De sportieve geometrie versnelt de fietsen naar topsnelheden en laat ze met gemak de bergen invliegen.

393 resultaten

Artikel
20 van de 393
wordt weergegeven

Hardtails - Alles wat u moet weten

We hebben ze allemaal. Snel, licht en robuust, mountainbikes met voorvering zijn de perfecte introductie in de wereld van mountainbiken. Maar zelfs de profs zweren bij deze racefietsen. De sportieve geometrie van hardtails versnelt de fietsen naar topsnelheden en laat ze met gemak de bergen invliegen. Maar omdat ze alleen vering op de voorvork hebben, zijn ze niet zo stabiel en zelfverzekerd in moeilijk terrein als volledig geveerde fullys.

De verende voorvork op een hardtail mountainbike heeft meestal een veerweg van tussen de 80 en 120 mm en absorbeert de meeste schokken op de fiets als gevolg van de geometrie van het frame. De demping in de vork wordt geleverd door stalen veren met lineair responsgedrag of een meer variabele luchtvering. Trail- en endurofietsen maken ook gebruik van langere veerwegen, die tot 140 mm kunnen overbruggen.

Alle hardtail feiten op een rij

  • Stevig, lichtgewicht frame met sportieve geometrie

  • verende voorvork met meestal 80 - 120 mm veerweg

  • derailleurversnellingen met maximaal 3 kettingbladen

  • Meer gestrekte zithouding en effectieve krachtoverbrenging

Framemateriaal voor hardtails

Zoals gebruikelijk bij mountainbikes wordt voor hardtails vaak lichtgewicht aluminium of carbon als framemateriaal gebruikt. Door hun lage gewicht maken deze niet alleen beklimmingen gemakkelijker, maar bieden ze dankzij hun dempende eigenschappen ook het nodige comfort op ruige trails. Carbon modellen zijn absolute lichtgewichten (soms minder dan 10 kg) en zijn daarom eerder te vinden in het duurdere segment. Een overzicht van alle eigenschappen van de afzonderlijke materialen:

Aluminium Hardtails

Aluminium is nog steeds het populairste materiaal voor hardtail mountainbikes, op de voet gevolgd door carbon. Beide materialen hebben in principe dezelfde eigenschappen, waardoor ze ideaal zijn voor het ontwikkelen van stijve en vooral lichte fietsframes. Aluminium is echter iets zwaarder in vergelijking. Aan de andere kant is het gemakkelijker te bewerken en te vormen, wat duidelijk tot uiting komt in de prijs. De krachtoverbrenging is ook iets beter, wat komt door de hoge stijfheid van de brede aluminium buizen. Dit leidt tot een harder rijgevoel, omdat het materiaal minder meegeeft en er geen demping aan de achterkant is zoals bij een fully. Veel fabrikanten gebruiken het "butting" proces om hun frames verder te verstevigen. Hierbij wordt de wanddikte van de individuele buizen van het frame tot één, twee of drie keer verminderd op de plekken die niet zo cruciaal zijn voor de stijfheid. Op deze manier kan gewicht worden bespaard zonder verlies van stijfheid. Het aluminium hardtail frame is daarom de beste keuze voor iedereen die op zoek is naar solide prestaties met een goede prijs-prestatieverhouding.

Carbon-Hardtails

Nog niet zo lang geleden waren frames van koolstofvezel voorbehouden aan de absolute elite. Vandaag de dag zijn carbon hardtails echter al beschikbaar in de lagere prijssegmenten. De carbonvezels kunnen met moderne productietechnieken eenvoudig en schoon worden verwerkt en gevormd, waardoor ontwikkelaars kunnen experimenteren met verschillende buisdiameters en uiteindelijk nog meer gewicht kunnen besparen. Het grote voordeel van carbon als framemateriaal: geen enkel ander materiaal kan zo'n goede verhouding tussen stijfheid en gewicht bereiken als een hoogwaardig carbonframe. Dus als je op zoek bent naar de beste basis voor wedstrijden en competities, kun je niet om een carbon mountainbike heen. Natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan goede prestaties. Carbon hardtails zijn merkbaar duurder dan aluminium, zowel in aanschaf als in reparatie. De grotere breekbaarheid van het materiaal herbergt het risico dat het frame een zichtbare of onzichtbare scheur ontwikkelt bij een val, waardoor stabiliteit en sterkte niet langer gegarandeerd zijn en het frame tegen hoge kosten moet worden onderzocht en gerepareerd.

Stalen en titanium frames voor hardtails

Staal wordt over het algemeen zelden gebruikt voor hardtails of mountainbikes, voornamelijk vanwege het hoge gewicht. Als framemateriaal is het echter erg goedkoop en bijzonder robuust, waardoor het perfect is voor de eerste stappen op een mountainbike. Aan de andere kant van het spectrum staat het titanium frame, dat ook zelden wordt gebruikt, maar meer vanwege de zeer hoge verwerkings- en materiaalkosten. Het materiaal is erg licht en extreem duurzaam. Het corrodeert ook niet zoals staal. Het verwerken van titanium is echter ongelooflijk moeilijk en tijdrovend, wat de reden is voor de hoge kosten van een mountainbike gemaakt van dit materiaal. Aan de andere kant is het praktisch onverwoestbaar bij een val.

Overzicht van hardtail types

Hoewel hardtails qua gebruiksmogelijkheden niet zo veelzijdig zijn als fullys, moet iedereen die op zoek is naar een geschikte fiets weten waarvoor hij geschikt of bedoeld is.

All-Terrain Hardtails

Als je op zoek bent naar een instapmodel mountainbike en niet meer dan 300 tot 400 euro wilt uitgeven, vind je in dit segment de perfecte metgezel. Hardtails in deze prijsklasse zijn uitsluitend gericht op beginners en zijn minder pure MTB's dan allround fietsen die perfect zijn als dagelijkse metgezel. Voor veeleisende trails missen deze fietsen de juiste uitrusting, voldoende veerweg en een stabiel rijgedrag. In de stad, op weg naar je werk of op bospaden heb je echter geen problemen met een goedkope hardtail. Fietsen in deze categorie worden vaak crosscountryfietsen genoemd, vooral in de prijsklasse tot €500.

Cross-Country-Hardtails

Cross-Country ist die Paradedisziplin des modernen Hardtails. Die Abkürzung XC, die sich bei vielen Bikes dieser Gattung finden lässt (zum Beispiel als XC-Geometry), bezieht sich auch auf die einzelnen Renntypen dieser Disziplin. XCM steht dabei für Marathon-Rennen, bei dem Strecken von 50 bis über 150 Kilometer Länge gefahren werden. Hier geht es über einen extrem abwechslungsreichen Kurs, bei dem Ausdauer einer der entscheidenden Faktoren ist. XCO beschreibt dagegen Cross-Country-Olympic Rennen, bei denen in einer festen Zeit technische anspruchsvolle Rundkurse absolviert werden müssen.

Door hun goede voortstuwing en lage gewicht zijn hardtails voor veel mountainbikers de beste keuze voor crosscountryroutes en makkelijke trails. Ook al zijn er de laatste tijd steeds meer fullys bijgekomen, het voorgeveerde frame met zijn explosieve acceleratie en klimcapaciteiten is moeilijk te verslaan op vlak terrein. Alleen op veeleisende afdalingen is het moeilijk om op hoge snelheid controle te houden als de achtervering niet geveerd is. 100mm-120mm veerweg aan de voorkant is meestal standaard en is voldoende om zelfs de ruwste obstakels te overwinnen. Omdat een hoge gemiddelde snelheid een belangrijke factor is in cross-country, speelt de aandrijving een zeer belangrijke rol. Topmodellen richten zich steeds meer op de enkele aandrijving, die de voorderailleur overbodig maakt en een breed versnellingsbereik achter biedt voor voldoende efficiëntie. Dit bespaart gewicht, vergemakkelijkt het onderhoud en maakt ook het schakelen gemakkelijker en sneller.

Trail-Hardtails

Als je de voorkeur geeft aan ruigere trails en iets meer veerweg nodig hebt, bieden veel fabrikanten ook hardtail MTB's met een grotere veerweg. Deze zijn vooral geschikt voor meer veeleisende, speelse trails en routes met snelle afdalingen die meer veercomfort vereisen. Dit wordt geleverd door verende vorken met een veerweg van 120 mm tot 140 mm en aangevuld met een meer ontspannen framegeometrie met meer compliance, wat het rijgevoel verbetert en meer stabiliteit creëert. Dit omvat een slappere stuurhoek, een langere reach en een verlengde wielbasis. Er zijn ook nieuwe bandenoplossingen die meer comfort bieden. Plus-banden beschrijven extra brede banden en worden steeds vaker gebruikt op hardtails voor de trailsector, omdat ze nog meer grip bieden en ook het gebrek aan achtervering compenseren. De wielmaat op dit gebied varieert tussen 27,5" en 29".

29" is de nieuwste trend

De trend naar 29" wielen heeft zich ook verspreid naar hardtails, waardoor mountainbikes nog soepeler off-road zijn. De combinatie van een dempende voorvork met vering, een flexibel frame en grotere wielen zorgt ervoor dat de 29er veel kan opslokken, zelfs op moeilijker terrein, en de krachtige schijfremmen brengen de fietsen veilig tot stilstand, zelfs op snellere afdalingen. Deze eigenschappen maken ze bijzonder geschikt voor cross-country, wedstrijden en marathons. Hier profiteren ze ook van steilere stuur- en zithoeken, die een agressievere en gestrektere houding op de fiets mogelijk maken en daardoor een effectievere voortstuwing, omdat de gebruikte kracht directer wordt overgebracht op de aandrijving. Hardtail MTB's hebben ook de voorkeur voor dirt jumping. Ze worden gekenmerkt door kleine, ultralichte frames en hebben vaak een veerweg tot 150 mm om de impact van sprongen te verminderen.

Hardtail oder Fully? Die Vorteile im Überblick:

Bij de aankoop van een mountainbike rijst vaak in het begin de beslissende vraag: hardtail of fully? Nominaal verschillen ze alleen wat betreft de framevering op de achterdriehoek, maar uiteindelijk is het de rijstijl die bepaalt welke van de twee mountainbikes de betere keuze is. Terwijl de hardtail zich richt op een laag gewicht en snel, wendbaar rijden, zijn fullys ook geschikt voor zwaarder terrein en worden ze gekenmerkt door sterkere frames, een grotere veerweg en meer comfort in afdalingen. Met een mountainbike die alleen voorvering heeft, ben je zeker sportiever op de weg en hoef je niet altijd de hoogste berg te beklimmen om plezier te hebben.

  • Over het algemeen gunstiger geprijsd

  • Betere tractie en aandrijving op gemakkelijk terrein

  • minder bewegende, onderhoudsgevoelige onderdelen

  • Lager gewicht (carbon modellen onder de 10 kg)

Hardtails 2023: De nieuwste fietsen nu in de winkel

De hardtailfabrikanten laten zich niet uit het veld slaan met het modeljaar 2023 en hebben weer allerlei nieuwe producten in de startblokken staan. Als je naar de nieuwe MTB's kijkt, zul je zien dat na de trail hardtails in 2023, talloze merken hun focus dit jaar hebben verlegd naar snelle crosscountry racers. We hebben de nieuwe Cannondale F-Si met de Lefty première Ochoa, een nieuwe Bianchi Methanol, de verbeterde Carbon Vertex van Rocky Mountain, de Focus Raven, Centurion Backfire Carbon, Orbea Alma, Conway RLC, Simplon Razorblade en ga zo maar door. Dit zijn allemaal razendsnelle carbon fietsen die qua gewicht en aandrijving aanzienlijk zijn verbeterd ten opzichte van hun voorgangers en momenteel het summum vormen in het hardtail-assortiment van het betreffende merk. Standaard worden hier grote 29er wielen gebruikt, die in combinatie met een agressieve geometrie en een steile stuurhoek zorgen voor een gezonde mix van hoge wendbaarheid en maximale snelheid.

In de afgelopen jaren zag het er iets anders uit. Fabrikanten richtten zich meer op trail hardtails, dat wil zeggen hardtails met een geometrie en uitrusting die geoptimaliseerd zijn voor gebruik op de trail. De nieuwe 27,5+ wielmaat is hier toonaangevend, omdat het de fietsen meer grip en tractie biedt op gladde oppervlakken. De Plus banden zorgen ook voor meer comfort aan de achterkant, omdat het dikke rubber vakkundig trillingen absorbeert. Daarnaast is er een stabiel frame (meestal van aluminium) en een vergevingsgezinde voorvork met ongeveer 140 mm veerweg.

Maar er zijn ook tal van echte innovaties. De nieuwe Lapierre Prorace wordt geleverd met de zogenaamde SAT-technologie, die al enkele jaren zijn waarde heeft bewezen in de wegensector. Het bestaat uit een speciale veerpoot die de bovenbuis en zitbuis met elkaar verbindt en een hogere flex heeft door een uitsparing met een ingebracht elastomeercomponent, waardoor het aanzienlijk meer meegeeft en dus als een demper werkt. Hierdoor kan de zitbuis meer schokken en trillingen absorberen en de rijder meer comfort bieden op ruige trails. Trek heeft een soortgelijk concept gebruikt op de Procaliber.

MTB hardtail kopen: De beste selectie op BikeExchange

Heb je de smaak van hardtails te pakken en wil je er nu een kopen? Dan vind je gegarandeerd wat je zoekt in onze online fietsenwinkel. Op BikeExchange vind je snel en eenvoudig de beste hardtail MTB's van de populairste fietsmerken. Met onze filterfunctie kun je je persoonlijke criteria invoeren, zoals budget, framemateriaal of groepsset, en vervolgens ontvang je de juiste aanbiedingen uit het grootste aanbod van honderden Duitse fietsdealers.