BEX_Logo_Primary

E-Hardtails

E-hardtails nemen je mee op een avontuur dat geen grenzen kent. Ontdek de flexibiliteit en het plezier van e-biking zonder de uitdaging en sensatie van off-road rijden op te hoeven geven.

184 resultaten

Artikel
20 van de 184
wordt weergegeven

Alle informatie over de hardtail e-bike

Als je een e-mountainbike wilt kopen, kun je kiezen tussen een volledig geveerde fiets of een hardtail die alleen een geveerde voorvork heeft, net als een gewone MTB. Op het eerste gezicht is de e-bike hardtail (ook wel e-hardtail genoemd) niets meer dan een normale hardtail met een elektrische aandrijving. Maar er komt meer bij kijken en wij laten je hier zien waar je op moet letten bij het kopen, wat een goede e-hardtail is en waarom je goed moet nadenken over wat je met je nieuwe fiets wilt doen.

E-hardtail koopgids - de belangrijkste basisprincipes

E-bike hardtails zijn een tweesnijdend zwaard. Fabrikanten bieden vaak een grote keuze aan e-MTB modellen, maar ze zijn niet allemaal geschikt als een echte e-hardtail voor mountainbikegebruik. Van een crossfiets tot een trailverslaafde volbloed hardtail, alles wordt hier aangeboden. Hoewel ze allemaal een voorvering, MTB-onderdelen en een sportieve geometrie hebben, moet je je daar niet door laten verblinden. Goede hardtail e-bikes hebben een veel agressievere geometrie dan de verwante cross e-bikes ter vergelijking, hebben een stevige luchtgeveerde voorvork met minstens 100 mm veerweg en een stabiel frame en dikke banden voor trailgebruik. Als je zelfs eenvoudige afdalingen wilt proberen op een betere crossfiets, zul je snel ontmoedigd worden door het slechte rijgedrag, het gebrek aan schokdempingsreserves en de slechte grip.

Daarom moet je van tevoren goed weten welke routes je wilt rijden op je nieuwe e-hardtail. Als u meer een crosscountryrijder bent, zult u iets dieper in de buidel moeten tasten dan iemand die de voorkeur geeft aan een sportieve alledaagse fiets. De wielen daarentegen zijn afhankelijk van persoonlijke voorkeur: Als je de voorkeur geeft aan wendbaarheid en wendbaarheid, neem dan een e-hardtail met 27,5 inch wielen, terwijl als je meer van comfort en soepelheid houdt, ga dan voor de grote wielen met een diameter van 29 inch.

Maar heb je liever een fully? De vergelijking

Geen achterschokdemper, een veerweg van 80mm tot 120mm - zelden zelfs 140mm - een lichter frame en een relatief lagere prijs: de voordelen van een hardtail e-bike ten opzichte van een fully zijn legio, maar iedereen die op beide types heeft gereden weet dat het om de kwaliteit gaat en niet om de kwantiteit. En als je vooral trails en afdalingen onveilig wilt maken met je e-mountainbike, moet je twee keer nadenken voordat je voor een fully kiest.

Want als het terrein veeleisend wordt, moet de e-bike hardtail duidelijk concessies doen. Het ontbreken van een achterschokdemper en de geometrie van het frame, die niet altijd even vergevingsgezind is, maken technisch lastige trails tot een krachttoer en rijcomfort is een vreemd begrip. Omdat fouten zelden worden vergeven vanwege de verminderde tractie, moet je op de e-hardtail altijd voorzichtig zijn om een perfecte lijn aan te houden. Op beklimmingen is het lichtgewicht frame weer superieur aan een fully. Daarnaast is de directere krachtoverbrenging door het ontbreken van schokdempers een groot voordeel als het gaat om het inhalen van tijd op de trail.

Conclusie: Als je je wilt uitleven in het terrein en alles wilt doen, van trails tot downhill, moet je voor een fully gaan. Als je echter alleen af en toe door het bos wilt scheuren, crosscountry trails wilt doen en tegelijkertijd een fiets nodig hebt die geschikt is voor dagelijks gebruik voor alle gelegenheden, dan is een hardtail e-bike de betere keuze. Plus: Een volledig e-bike is vooral één ding: duur.

De motorkwestie

Fabrikanten en klanten worden vaak geconfronteerd met de vraag op welke fabrikant ze moeten vertrouwen voor de aandrijving. Het spreekt voor zich dat voor e-hardtails alleen echte krachtpatsers in aanmerking komen, maar welk merk hier het beste werk levert is controversieel. We laten je kort kennismaken met de vier populairste fabrikanten van aandrijvingen voor e-bikes en hun topmotoren.

Bosch

Bosch is de e-bikepionier bij uitstek en heeft met zijn Performance CX-aandrijving waarschijnlijk de populairste motor op de markt. Het koppel is een nette 75 Nm en de ondersteuning kan in vier fasen worden geselecteerd. Bijzonder interessant is de eMTB-modus, die het Sport-niveau vervangt en een progressieve vermogensafgifte introduceert die het voortdurend schakelen tussen ondersteuningsniveaus minimaliseert.

Yamaha

De PW-X is Yamaha's topmodel en een uitzonderlijk compacte krachtpatser. Het koppel loopt op tot een extreem krachtige 80 Nm en zorgt ook in het lagere bereik voor een behoorlijke boost. Er zijn in totaal vijf ondersteuningsniveaus beschikbaar voor de e-hardtailrijder. Zodra je de topsnelheid van 25 km/u bereikt, ontkoppelt de Yamaha-motor volledig, zodat je zonder immense inspanning verder kunt trappen.

Nieuw sinds 2018 is de Yamaha PW-SE, een sportieve aandrijfvariant die qua prestaties tussen de normale PW en de PW-X in is gepositioneerd.

Shimano

De StePs E8000 heeft sinds zijn introductie meer dan een paar blikken getrokken. Zonder overdreven prestatiewaarden is het het totaalpakket van de Shimano motor die overtuigt. Intuïtieve bediening, compatibiliteit met de elektronische Di2 versnellingen, trailmodus, met aangenaam progressieve vermogensafgifte en een fatsoenlijke boostmodus die de hardtail e-bike met veel oomph duwt. Met de in 2019 geïntroduceerde E7000 beschikken fabrikanten over een iets minder krachtige maar meer betaalbare variant, die vooral geschikt is voor het lagere prijssegment.

Brose

De Brose-aandrijving, die wordt geproduceerd in Berlijn, geeft fabrikanten veel vrijheid als het gaat om het integreren en configureren van de aandrijvingen. Met accu's met een capaciteit van 400-770 Wh en aanpasbare software voor het aanpassen van de motorkarakteristieken en ondersteuningsniveaus, is het aan de fabrikant om te bepalen hoe de motor presteert. Met een koppel van 90 Nm is het de krachtigste aandrijving in het veld, maar hij is minder krachtig dan de concurrentie.

Carbon of aluminium: e-bike hardtail frames in vergelijking

Op dit punt valt er niet echt veel te vergelijken, maar we doen het toch voor de volledigheid. Net als bij hardtail MTB's hebben aluminium frames en carbon frames specifieke voor- en nadelen, die vaak samenhangen met het beoogde gebruik en de uiteindelijke prijs van de fiets. Aluminium frames zijn vaak robuuster, goedkoper en nog steeds het meest gebruikte framemateriaal voor e-hardtails, omdat ze gemakkelijker te bewerken zijn dan carbon en de nodige kracht hebben om zelfs de zwaarste modellen bergopwaarts te duwen. Aan de andere kant zijn er carbon modellen, die qua prijs vaak in een andere klasse spelen, maar ook duidelijk beter zijn qua gewicht en stijfheid. Carbon frames worden vaak gebruikt voor crosscountry e-mountainbikes, omdat de focus hier steeds meer op gewicht ligt. Voor trailfietsen wordt daarentegen meestal massief aluminium gebruikt.

Huidige hardtail e-bikes: de nieuwste modellen

De lucratieve e-bike markt heeft de afgelopen jaren veel nieuwe fabrikanten aangetrokken, waaronder bekende namen als Rocky Mountain en BMC. De gevestigde fabrikanten brengen echter ook jaar na jaar nieuwe fietsen uit en investeren nog meer ontwikkelingstijd in off-road e-bikes om in een directe vergelijking niet voorbijgestreefd te worden door de concurrentie. De trends in de e-hardtailsector gaan in twee richtingen: Aan de ene kant proberen fabrikanten een bredere groep kopers te bereiken met betaalbare instapmodellen, en aan de andere kant proberen ze het gewichtsnadeel van e-bikes verder te verminderen en, naast alternatieve aandrijfsystemen zoals de ultralichte Fazua-aandrijving, zoveel mogelijk te besparen op de frames.

Een andere trend is de integratie van de accu in de onderbuis. De Bosch PowerTube is de drijvende kracht achter talrijke modelupdates. Fabrikanten als Cube, Haibike, Giant en Scott rusten een groot aantal modellen uit met de slanke accu, wat natuurlijk resulteert in een vernieuwd frame. Andere fabrikanten daarentegen hebben het slanke uiterlijk achterwege gelaten ten gunste van een betere rijervaring. Ghost presenteerde in 2018 de Lector als hybride e-bike hardtail en claimde meteen de titel van lichtste e-mountainbike in zijn klasse. Haibike had een innovatief nieuw product klaarstaan voor 2019. De nieuwe FLYON-modellen vertrouwen op een nieuw, Haibike-exclusief aandrijfsysteem met maar liefst 120Nm en worden gekenmerkt door een hoge mate van systeemintegratie.

Verlaagde modellen van vorig jaar & testfietsen nu te koop

Verlaagde modellen van vorig jaar & testfietsen nu te koop Als je niet per se het nieuwste model hoeft te hebben, kun je flink besparen op BikeExchange. Modellen van vorig jaar en restvoorraden zijn het hele jaar door te koop op onze marktplaats: dealers willen zo snel mogelijk van hun spullen af om plaats te maken voor het huidige assortiment. Daarom vind je elke dag nieuwe aanbiedingen op onze marktplaats, waar je een echt koopje kunt scoren. Meestal krijg je echter de beste deal met een gebruikte e-hardtail: op BikeExchange vind je ook testfietsen van dealers die gebruikt zijn voor testritten of gewoon als tentoonstellingsstukken. De fietsen zijn in topconditie en worden meestal geleverd met garantie van de fabrikant.

Een e-bike hardtail kopen - topselectie rechtstreeks van gespecialiseerde dealers

Het aanbod aan e-bike hardtails is enorm. Alle sportieve fabrikanten hebben verschillende modelreeksen in de aanbieding, die op hun beurt weer meerdere versies en uitrustingsvarianten bevatten. Daarom is het handig om vooraf na te denken over een specifiek doel en een budgetkader vast te stellen. Met beide gegevens kun je de zoekopdracht op BikeExchange gemakkelijk verrijken en ontvang je alleen relevante aanbiedingen die aan jouw eisen voldoen. Je kunt de resultaten ook filteren op prijs en korting, zodat je snel een koopje van vorig jaar te pakken kunt krijgen zonder al te hard te hoeven zoeken. En als je vragen hebt over de fiets - onze partner dealers geven je graag advies, per e-mail, telefoon of direct in de winkel.